Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hledání originality: Jak města (vy)parádila svůj web

Zatímco výletníci s odstartovanou turistickou sezónou prozkoumávají krásy míst, my jsme se již potřetí pustili do objevování parádních webů. Dnes vám představíme kandidáty prvního kola v kategorii Město.
 
Letos došlo ke změně a do soutěže Parádní web se můžete přihlašovat celý rok, propozice naleznete v rubrice Soutěž Parádní web. Proběhnou pouze tři kola (duben, červen a srpen), z nichž vzejdou finalisté, proto neváhejte a ozvěte se nám na e-mail jiri.chum@mvcr.cz a ivana.jungova@mvcr.cz. Prvními odvážlivci, kteří chtějí poměřit své síly ve virtuálním prostoru, jsou v kategorii Vesnice a Městys Mokré a v kategorii Město Studénka. Další čtyři nominovala do tohoto kola redakce časopisu Veřejná správa.
 
Chropyně
Web města Chropyně (5 085 obyvatel, Zlínský kraj) nabízí elegantní design a uživatel se svižně dostane k požadované informaci. K dispozici jsou i fotografie zastupitelů. Turisté mohou využít speciálního odkazu v záhlaví stránky Pro návštěvníky města, kde získají přehled o pořádaných akcích, mohou si prohlédnout snímky ve fotogalerii či se začíst do chropyňských pověstí.
 
Suchdol nad Lužnicí
Suchdol nad Lužnicí (3 603 obyvatel, Jihočeský kraj) zvolil výrazné grafické řešení. Na první pohled je tak zřejmé, kdy zastihnete úředníka na pracovišti, jaké akce se zde právě konají, kde město přesně leží a jaké je tam právě počasí. Pro lepší orientaci na webu jsou jednotlivé položky v menu barevně odlišené. Suchdol nad Lužnicí je také na Facebooku.
 
Roztoky
Na zajímavý design vsadili i v Roztokách (7 918 obyvatel, Středočeský kraj). V menu se tak posouváte spolu s grafickým prvkem jakési zarážky. Červená barva vycházející ze znaku města je pak používána v celém webu, jak na záhlaví, tak hypertextové odkazy. Využít můžete diskusní fórum i formulář pro nahlášení závad a nedostatků. Roztoky mají profil i na Facebooku.
 
Studénka
Přehledný web Studénky (9 928 obyvatel, Moravskoslezský kraj) nabízí kompletní servis. Stránky jsou rozčleněny do dvou sekcí Město, úřad a Informační centrum. Lze využít rubriku Potřebuji si vyřídit, aplikaci Dej tip či komunikovat se starostou. Vizitky zastupitelů obsahují i fotografie a jednání zastupitelstva jsou přenášena on-line.
 
Šluknov
Obsahově bohaté webové stránky Šluknova (5 589 obyvatel, Ústecký kraj) je rozdělen do sekcí Informace z města, Informace z radnice, Infocentrum a Šluknovský zámek. V záhlaví naleznete i další specializované části, například Práce, kde jsou soustředěny aktuální příležitosti v regionu. Občané získají přehled i díky rubrikám Radíme jak na to či Stránky odborů úřadu. Zastupitele je možné si prohlédnout na fotografiích. Do města lze nahlédnout prostřednictvím webkamery či si stáhnout aktuální kalendář akcí v PDF. Šluknov je také na Facebooku.
 
připravila Ivana Jungová

 

vytisknout  e-mailem