Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Foto story: Vize, příroda a stojany

Znáte Fakta o Finsku od norského spisovatele Erlenda Loeho? Hlavní hrdina příběhu má za úkol napsat brožuru o Finsku, aniž tuto zemi vůbec kdy navštívil. Severské země pro mě vždycky byly tak trochu záhadou, ale byly mi blízké svým pojetím humoru a nápaditostí designu. Mám pro vás pár postřehů z nedávno navštívených Helsinek.

Na Kamppi v centru Helsinek pozornost upoutají černě se lesknoucí sochy. Tato zajímavá instalace na veřejném prostranství je součástí výstavy Happy End?, kterou uspořádalo Helsinki Art Museum ve spolupráci s Multimedia Art Museum v Moskvě. Jedná se o díla skupiny ruských umělců AES+F (Tatiana Arzamasova, Lev Evzovich, Evgeny Svyatsky + Vladimir Fridkes) a jejich další práce naleznete i uvnitř galerie v Tennis Palace. Přenést do imaginárního světa vás dokáže například jejich videoinstalace The Feast of Trimalchio, kdy probíhají ve zpomaleném rytmu tři odlišné děje zároveň za uklidňující Beethovenovy hudby a elektronických variací Pavla Karmanova. Nejlepší překvapení vás ale čeká v Lilliputian od umělkyně Reetta Neittaanmäki. Pohledem do jakési krabice můžete pozorovat reakce postavičky pohybující se ve svém příbytku, na niž ze všech stran zírá velké oko (vtipné na tom je, že i to vaše!). Navíc je na webových stránkách muzea ke stažení podrobný průvodce k výstavě, a to ve čtyřech jazycích (angličtina, ruština, finština a švédština) a také lze zhlédnout dvě videa, kde tvůrci přibližují své dílo na výstavě.
 
Poblíž Helsinek se nachází Národní park Nuuksio, kde bylo letos v květnu nově otevřeno muzeum přírody Haltia. Zvláštností expozice je interaktivní mapa Finska nacházející se na zemi, která reaguje na pohyb návštěvníků. Pokud se zastavíte na určitém bodě, objeví se linky, které váš pohled navedou na některou z obrazovek opodál, na níž se začnou promítat obrázky právě z tohoto místa. Nevýhodou je, pokud se na mapě ocitne najednou více návštěvníků, což dokáže technologii tak trochu zmást. A na závěr dvě zajímavosti, v Natural History Museum v Helsinkách, kde právě probíhá expozice o tajemném světě netopýrů, si lze z jukeboxu pustit různé zvuky netopýrů a po městě lze zahlédnout zajímavé stojany na kola.
 
píše Ivana Jungová, foto autorka
 
************************************************************************************************************************************************* 
Na netradiční stojany lze narazit i v Čechách, mám pro vás tedy prázdninovou hádanku. Na jakém turistickém místě najdete ten ze snímku? Odpověď zašlete na ivana.jungova@mvcr.cz. Úspěšný luštitel se bude moci stát „celebritou“, neboť s ním bude v rubrice e-servis rozhovor.
 
Kde v Čechách stojí tento stojan?
 
Odkazy do noveho okna

Muzeum přírody Haltia v Národním parku Nuuksio

Muzeum přírody Haltia v Národním parku N... 

Detailní náhled

Socha na Kamppi v Helsinkách ve Finsku

Socha na Kamppi v Helsinkách ve Finsku 

Detailní náhled

Stojan na kola v Helsinkách

Stojan na kola v Helsinkách 

Detailní náhled

Stojan na kola v Helsinkách 2

Stojan na kola v Helsinkách 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem