Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Financování z EU: eContentPlus

Evropská unie 

eContentPlus představuje jeden z nejvýznamnějších komunitárních programů v oblasti informační společnosti, který se zaměřuje především na subjekty veřejné správy a neziskové instituce. Cílem programu je, aby se digitální obsah v Evropě stal dostupnějším, použitelnějším a využitelnějším a aby se ulehčila tvorba a šíření informací v oblastech veřejného zájmu na úrovni Společenství.

Hlavní podmínkou pro předložení projektu je zapojení několika evropských států, které díky vzájemné spolupráci vytváří tzv. evropskou přidanou hodnotu. Předkládané projekty musí využívat již existující digitální obsah, to znamená, že z poskytnutých finančních prostředků není možné financovat digitalizaci obsahu. Projekty se rovněž nesmí zaměřovat na vědu a vývoj, tj. oblast, kterou je možné financovat například ze 7. rámcového programu.

Tématicky se program eContentPlus zaměřuje na tři oblasti:

  • Zeměpisné informace (Geografické informační systémy - GIS)
  • Vzdělávací obsah
  • Digitální knihovny

Aktivity v těchto oblastech jsou podpořeny prostředky ze tří různých nástrojů, které se liší zejména finanční spoluúčastí Společenství:

  • Cílené projekty (Targeted Projects)
  • Tématické sítě (Thematic Networks)
  • Sítě pro osvědčené metody (Best Practice Networks)

Výzvy pro rok 2008

Pro financování letošní výzvy bylo Evropskou komisí vyčleněno celkem 42,5 milionů Eur, s tím, že návrhy projektů je nutné předložit do 12. června 2008 (do 17 hodin).

V rámci letošní výzvy je možné předkládat projekty v následujících oblastech:

Zeměpisné informace (GIS)

  • Sítě pro osvědčené metody v oblasti zeměpisných informací – cílem sítě je především zlepšení interoperability prostorových dat a služeb. Vybraná síť by měla odstranit bariéry v jedné nebo více specifických oblastech definovaných v příloze 1 - 3 směrnice INSPIRE (1).

Vzdělávací obsah

  • Sítě pro osvědčené metody v oblasti vzdělávacího obsahu – cílem předloženého projektu by mělo být dosažení shody ohledně specifikací a standardů pro vzdělávací technologie napříč Evropou. Podpořená síť by měla využívat již existujícího digitálního obsahu vytvářeného jak profesionálními institucemi, tak uživateli.

     
  • Cílené projekty pro vzdělávací obsah představují v rámci programu eContentPlus novou oblast podpory, jejímž cílem je využití a znovuvyužití otevřených vzdělávacích zdrojů, existence a vzájemná výměna obsahu vytvářeného profesionály a uživateli či usnadnit uživatelům nalézt již existující vzdělávací obsah. Výsledkem projektů by mělo být použití základního vzdělávacího obsahu v různých jazycích a v rozdílných vzdělávacích prostředcích. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že v rámci programu eContentPlus je vzdělání chápáno velmi široce a zahrnuje jak formální, tak i neformální vzdělávání nebo celoživotní učení.

Digitální knihovny

Digitální knihovny představují v rámci programu eContentPlus nejširší oblast podpory, která je velmi úzce spojena s Evropskou digitální knihovnou (EDK), jenž dostala nejen své jméno – Europeana, ale i své (zatím provizorní) stránky www.europeana.eu, kde zájemci mohou shlédnout zajímavou ukázku budoucích služeb tohoto pan-evropského projektu.

  • Sítě pro osvědčené metody pro digitální knihovny – cílem této sítě je dosažení interoperability v oblasti digitálního obsahu vlastněného kulturními institucemi (např. muzei, galeriemi apod.) a zajištění přístupnosti obsahu prostřednictvím společného uživatelského rozhraní EDK.

     
  • Sítě pro osvědčené metody pro použitelnost a služby Evropské digitální knihovny mají zlepšit především využití a služby EDK v oblastech, jako je uživatelská přívětivost, důvěra či mnohojazyčný přístup. Výsledné řešení by mělo podpořit společné uživatelské rozhraní EDK poskytující přístup k digitálním sbírkám vlastněným muzei, archivy či knihovnami napříč mnoha členskými zeměmi EU.

     
  • Cílené projekty pro kulturní obsah mají především doplnit EDK o vybraný kulturní obsah související se specifickými předměty zájmu široké veřejnosti. Výsledkem podpořených projektů by mělo být vyšší množství i kvalita tohoto obsahu přístupného přes EDK.

     
  • Cílené projekty pro vědecký/akademický obsah by měly zlepšit rozšíření výsledků evropského výzkumu za pomoci přesvědčivých experimentů s otevřeným přístupem k digitálnímu vědeckému/akademickému obsahu včetně propojení tohoto obsahu. Výsledkem podpořených projektů by měl být digitální vědecký/akademický obsah ve vlastnictví různých subjektů, který umožňuje otevřený přístup bez ohledu na hranice mezi jednotlivými státy.

     
  • Tématická síť pro koordinaci a podporu Evropské digitální knihovny by měla zavést do praxe provozuschopné řešení EDK a zvýšit povědomí o EDK tak, aby zúčastněné subjekty i široká veřejnost byli informováni o EDK a věděli, jak přistupovat či přispět k jejímu obsahu.

Finanční spoluúčast Společenství a podmínky pro jednotlivé aktivity

Jak je uvedeno v úvodu příspěvku, finanční spoluúčast Společenství na nákladech na projekt je závislá na jednotlivých aktivitách a pohybuje se v rozmezí od 50% (cílené projekty) až po 100 % (tématické sítě). Základní charakteristiky jednotlivých aktivit jsou obsaženy v Tabulce 1, podrobnosti k uplatnění jednotlivých druhů způsobilých nákladů jsou pak zahrnuty v Tabulce 4.

Dalším z trendů je rostoucí počet partnerů (a tím i zapojených zemí) v rámci jednoho konsorcia. Podpořené projekty tak pokrývají čím dál tím větší území evropské sedmadvacítky. Možnost zapojit se do projektů za stejných podmínek jako členské státy mají i subjekty z Norska, Lichtenštejnska a Islandu. V případě uzavřené smlouvy pak mohou finance z programu eContentPlus čerpat i subjekty z kandidátských států: Turecka, Chorvatska a Makedonie. Subjekty z ostatních států se mohou projektů zúčastnit bez nároku na finanční podporu.

Trendy v předkládání a hodnocení projektů

V informacích publikovaných Evropskou komisí lze vysledovat poměrně jasné trendy v předkládání a hodnocení projektů. V rámci porovnání výzev v jednotlivých letech je patrný celkový pokles počtu návrhů projektů (viz Tabulka č. 2). Pro předkladatele je však potěšující skutečnost, že pokles žádostí je doprovázen rostoucí mírou úspěšnosti (tj. počtu schválených/odmítnutých žádostí) jednotlivých žadatelů (viz Tabulka č. 3). Zatímco v roce 2005 byla úspěšnost 12%, v loňském roce získal finanční podporu Společenství již téměř každý čtvrtý předložený projekt.

V rámci loňské výzvy se české subjekty zapojily do celkem sedmi projektů (One-Geology Europe, NATURE-SDIplus, EURADIN, FLaReNet, EFG, ATHENA a EDLocal). Historicky prvním projektem programu eContentPlus s českým koordinátorem je projekt ENRICH, jehož cílem je poskytnout jednotný přístup k ? roztroušeným digitalizovaným sbírkám historických dokumentů ze sbírek evropských kulturních institucí a vytvořit sdílené virtuální badatelské prostředí, zejména pro studium rukopisů, ale i prvotisků, vzácných tisků a dalších historických dokumentů.

Jak se zapojit?

Na základě principů programu eContentPlus existují v praxi dvě možnosti jak získat finanční prostředky z uvedeného komunitárního programu.

První a pro české subjekty zřejmě nejjednodušší možností je nalezení evropského partnera, který pro svůj projekt hledá partnery v jednotlivých zemích. Pro tento způsob zapojení hovoří i trendy v rámci úspěšných projektů, kdy finanční podporu Společenství získávají projekty s co nejširším pokrytím. K vyhledání partnerů je možné využít buď vlastních kontaktů, nebo se obrátit na Národní kontaktní bod, u kterého jsou k dispozici nabídky evropských subjektů hledajících do svých projektů další partnery. Základní informace o připravovaných projektech naleznete zde.

Druhou možností je předložení vlastního projektu, pro který se podaří najít dostatečný počet partnerů v ostatních zemích. K hledání partnerů je možné využít např. síť národních kontaktních bodů v jednotlivých zemích nebo databázi Cordis (http://cordis.europa.eu/partners-service). Předkladatelé projektů zároveň mohou využít možnost bezplatného předběžného posouzení svého návrhu ze strany Evropské komise.

Kde získat informace?

Podrobnější informace k celému programu eContentPlus obdrží zájemci na Národním informačním dni, který v pondělí 21. dubna 2008 pořádá Ministerstvo vnitra (na adrese Náměstí Hrdinů 3, Praha 4, budova bývalého Centrotexu). V rámci informačního dne budou za účasti zástupce Evropské komise představeny podmínky aktuální výzvy a prezentovány zkušenosti z ČR i zahraničí.

S případnými dotazy se můžete obrátit na tzv. Národní kontaktní bod (Ing. Jelizaveta Stelibská, jelizaveta.stelibska@mvcr.cz; tel: +420 974 817 533), který působí v rámci sekce informatiky Ministerstva vnitra.

Podrobné informace včetně pracovního programu, textu výzvy pro rok 2008 či často kladených otázek je možné najít na stránce Evropské komise – http://ec.europa.eu/econtentplus.

Tabulka 1


  Max. výše podpory Obvyklá podpora
(na žádost)
Délka trvání(měsíce) Doporučený počet zapojených zemí
Cílené projekty 50 % 2 – 3 mil. € 18 – 24
(max. 36)
7 – 16
Tématické sítě 100 % 4 – 6 mil. € až 36 měsíců 14 – 27
Sítě pro osvědčené metody 80 % 4 – 6 mil. € 18 – 24
(max. 36)
14 - 27
Tabulka 2 - Počty předložených projektů

  2005 2006 2007
GIS 33 23 11
Vzdělávací obsah 64 48 42
Digitální knihovny 135 61 37
Posilování spolupráce 3 3 2
Celkem 235 135 92
Tabulka 3

  2005 2006 2007
Podpořené projekty (1) 29 27 22
Nepodpořené projekty 206 108 70
Úspěšnost v % 12,34 % 20 % 23,91 %

Poznámka: (1) Nemusí se jednat o počet projektů, které skutečně získaly podporu

.

Tabulka 4 - Finanční spoluúčast Společenství v rámci jednotlivých aktivit


  Maximální výše podpory Přímé náklady Nepřímé náklady (Režijní výdaje)
Mzdové výdaje Subdodávky Cestovní výdaje
Cílené projekty 50 % ü ü ü ü
Tématické sítě koordinátor 100 % ü ü ü x
x x ü x
ostatní příjemci
Sítě pro osvědčené metody 80 % ü ü ü x

Text: Mgr. Jiří Průša, ing. Jelizaveta Stelibská


 

 



 

Poznámka:

(1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/2/ES o zřízení Infrastruktury pro prostorové informace v Evropském společenství.

vytisknout  e-mailem