Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Financování evropské dopravní sítě

Evropská unie 

Evropská komise a Evropská investiční banka podepsaly 11. ledna dohodu, kterou se zřizuje nástroj k poskytování záruk za úvěry pro projekty transevropské dopravní sítě. Tento nový nástroj umožní vyšší podíl soukromého sektoru na financování dopravní infrastruktury evropského významu, zejména u investic do projektů, u nichž existuje vysoké riziko v oblasti příjmů v ranné provozní fázi projektu. Nástroj poskytování záruk za úvěry pro projekty transevropské dopravní sítě, který je součástí programu transevropské dopravní sítě (TEN-T) a iniciativy Evropské investiční banky nazvané Akce pro růst, bude toto riziko částečně pokrývat. Kapitálový vklad ve výši 1 miliardy EUR (Komise i EIB poskytnou každá 500 milionů EUR) je určen na podporu celkové kapitálové investice ve výši 20 miliard EUR. Podpisem dohody místopředseda Evropské komise zodpovědný za dopravu Jacquoes Barrot a prezident EIB Philippe Maystadt oficiálně zavedli tento nástroj.

Nástroj poskytování záruk za úvěry

Investice potřebná k dokončení a modernizaci transevropské dopravní sítě přesahuje možnosti veřejných finančních prostředků. Jen na období 2007–2013 se potřebné investice do infrastruktury transevropské sítě odhadují celkem na přibližně 300 miliard EUR. Předpokládá se značný nedostatek finančních prostředků ve veřejném sektoru, který bude odstraněn pouze díky soukromým investicím do velkých projektů infrastruktury. Nástroj poskytování záruk za úvěry pro projekty transevropské dopravní sítě se s problémem vyrovnává tak, že EIB poskytuje záruku na počáteční riziko v oblasti příjmů z dopravy během prvních 5–7 provozních let projektu. Nástroj pomáhá překonat počáteční riziko projektu a zároveň se opírá o dlouhodobou perspektivu finanční životaschopnosti projektu.

Podoba nástroje posiluje celkovou kreditní kvalitu zlepšením schopnosti dlužníka splácet přednostní úvěr a podporuje tak snížení rizikové marže uplatněné na přednostní úvěry poskytnuté na projekt. Tyto úspory by měly přesáhnout náklady dlužníka na záruku a poskytnou tak projektu přidanou finanční hodnotu. Díky nástroji poskytování záruk za úvěry pro projekty transevropské dopravní sítě jsou investice soukromého sektoru do projektu atraktivnější a méně nákladné, zavedení nástroje tak bude přínosem pro společnost jako celek.

Zdroj: Evropská komise

vytisknout  e-mailem