Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Finanční podpora místní Agendy 21

Konzultace 

Spadané listíSpadané listí


Pracovní skupina pro místní Agendu 21 Rady vlády pro udržitelný rozvoj 1) pracovala několik let na tvorbě sady kritérií – prvních standardech, měřících nastavení procesů směřujících k místnímu udržitelnému rozvoji ve veřejné správě.

Vedle věcného rámce, který má obcím, městům a krajům usnadnit orientaci a pomoci nastavit žádoucí procesy správy a řízení, představuje zmíněná sada kritérií také jeden z nástrojů umožňujících transparentní rozdělování dotací z veřejných zdrojů.

V roce 2007 došlo k první realizaci takové finanční podpory místních Agend 21 (MA 21) dotací z rozpočtu Ministerstva životního prostředí ČR (MŽP). Celkem byly rozděleny 802 tisíce korun mezi 29 subjektů (obce, svazky obcí, města, kraje – podpořeny byly všechny subjekty, které o to zažádaly). Výše dotace byla určena dle kategorií – nepokročilejší tři města dostala dotaci na zpracování SEA 2), čtyři města zpracovávala indikátor udržitelného rozvoje dle vlastního výběru, další subjekty pak pracovaly v rámci dotace na kampaních, veřejných projednáních, fórech (tedy na zapojení veřejnosti) či na propagaci místní Agendy 21 a udržitelného rozvoje vůbec.

Většími částkami bude MA 21 podpořena v příštích letech. Podepsáním Dodatku č. 2 Memoranda o porozumění mezi Evropskou komisí a Ministerstvem životního prostředí ČR v červnu 2007 došlo k převodu všech práv a povinností bývalého revolvingového fondu PHARE3) na Ministerstvo životního prostředí. Jedná se o mimorozpočtové prostředky resortu životního prostředí. Finanční prostředky z uvedeného fondu budou poskytnuty na půjčky 4), granty a technickou asistenci pro správce fondu a SFŽP.

Grant je účelově určenou podporou na spolufinancování pro zajištění projektů místních Agend 21. První výzva byla vyhlášena v závěru roku 2006. Objem financí v první výzvě je zhruba 15 milionů korun. Výzvy by měly být tři, vyhlašované asi po roce.

Věcné vymezení programu

Grant má napomáhat podpoře zavádění MA 21 a prokazatelnému kvalitativnímu posunu v tomto procesu (strategické plánování udržitelného rozvoje podle kapitoly 28 Agendy 21, sledování a vyhodnocování indikátorů udržitelného rozvoje na místní úrovni, komunitní a expertní plánování v kvalitě MA 21, realizace místních akcí a kampaní pro veřejnost a další opatření a aktivity směrem k udržitelnému rozvoji, modelové projekty pro udržitelný rozvoj, které řeší ochranu životního prostředí a současně přispívají k sociálnímu a ekonomickému rozvoji obcí, regionů). Cílem programu je zejména podpora systémových zlepšení (nejen dílčí akce).

Žadatel

Obec, sdružení obcí, kraj, NNO (o.s., o.p.s.), zájmové sdružení právnických osob. V případě, že žadatelem je jiný subjekt než municipalita, musí být v písemné formě doloženo partnerství s municipalitou (obcí, městem, krajem) o spolupráci na projektu, podepsané oběma (všemi) subjekty.

Podmínky pro žadatele

  • Doba realizace projektů nesmí překročit dva roky.
  • Celkové náklady na jeden projekt mohou být maximálně dva miliony korun (viz Výše nákladů na projekt).
  • Grant může být poskytnut až do výše devadesáti procent celkových uznatelných nákladů na projekt.
  • Veřejná správa může být žadatelem nebo partnerem (smlouva o partnerství) – registrace v Databázi MA 21.

Úplný text je v časopise Veřejná správa č. 2/2008.

 

Poznámky:

  1. PS MA21 RVUR je poradním orgánem Rady vlády pro udržitelný rozvoj. Je to široká názorová platforma, tvořená zástupci ministerstev, obcí, krajů, nevládních organizací, akademické obce a dalších.

  2. Enviromental Impact Assesment (metoda posuzování vlivů záměrů na životní prostředí) - Principem posuzovacího procesu je zhodnocení všech předpokládaných přímých i nepřímých důsledků určitého záměru (stavby, technologie) na všechny složky životního prostředí. Metodu a posuzovací proces upravuje zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí.

  3. Fondy Phare revolving: PHARE Environmental Fund (1995-1998) - půjčeno 90,7 milionu korun 10 obcím; Business Environmental Programme (1999 - 2000) - půjčeno 22,32 milionu korun 5 firmám; Bank Fund for Municipalities (2001 - 2004) - půjčeno 140 milionů korun 24 obcím. 96 % úvěrů je již zaplaceno.

  4. Půjčka je účelově určenou podporou půjčky pro malé obce pod 2000 ekvivalentních obyvatel na výstavbu čistíren odpadních vod a kanalizací (ČOV), na půjčky na zpracování žádostí do Operačního programu Životní prostředí (OP ŽP), na program půjček na překlenutí nákladů úspěšných projektů Finančních mechanismů EHP a Norska, programů LIFE a LIFE+.


Ing. arch. Marie Petrová, odbor environmentálního vzdělávání MŽP ČR

vytisknout  e-mailem