Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evropský den proti vloupání: Udělejte pro zabezpečení svého domova maximum a odjeďte letos na dovolenou bez starostí

Téměř 10 vloupání do bytů či rodinných domů denně. To je statistika prvních čtyř měsíců letošního roku. I kvůli těmto případům si v Evropě už počtvrté připomínáme Evropský den proti vloupání. Lepší informovanosti pomáhají i webové stránky stopvloupani.cz či mobilní aplikace „Zabezpečte se“. 

V celkem 1150 případech se už letos majitelé či nájemníci vrátili do svého domu či bytu nemile překvapeni po řádění zloděje. A to jen od ledna do konce dubna. Zlepšení informovanosti a jako prevence slouží už od roku 2019 Evropský den proti vloupání, který letos připadá na 15. června. Tímto dnem startuje ve spolupráci se samosprávami také kontaktní kampaň Ministerstva vnitra a Policie, jejíž hlavní část bude po celém Česku probíhat do konce června ve formě preventivních akcí, přednášek či policejních kontrol v rekreačních oblastech. „Je důležité si uvědomit, že každý může udělat maximum proto, aby se z jeho výletu či vysněné dovolené nestala noční můra. Pokud se chceme vracet domů bez starostí, vyplatí se dodržovat zásady bezpečného bydlení. Evropský den proti vloupání je skvělou příležitostí s tím začít,“ říká ministr vnitra Vít Rakušan.

Zatímco v loňském roce řešila Policie 3784 vloupání do domů a bytů, v roce 2019 šlo o v 4892 případů. Statistiky tak mluví jasně: Přestože jsou čísla rok od roku příznivější, stále je mnoho občanů, kteří zlodějům nechtěně pomáhají tím, že např. nezamykají vchodové dveře nebo nezavírají ventilaci u oken.

K tomu, aby se mezi lidmi zvýšilo povědomí o pravidlech zabezpečení objektů, slouží nejen Evropský den proti vloupání, ale také speciální webové stránky stopvloupani.cz nebo mobilní  aplikace „Zabezpečte se“, která nabízí hlavní typy pro zabezpečení bytů, domů, chat nebo třeba garáží. Mít zásady bezpečného bydlení na jednom místě se vyplatí.

Základní pravidla, která je vhodné dodržovat, pokud opouštíte domov:

  • Neupozorňujte na nepřítomnost na sociálních sítích a nechlubte se odjezdem z domova.
  • Nastavte si kontrolu nad domovem se sousedy, kteří vám na něj dohlídnou, vyberou poštovní schránku a zalejí květiny.
  • Chraňte své cennosti a pocit osobního bezpečí. Nenechte si vloupáním pachatele narušit integritu svého domova a soukromí.
  • Zabezpečení a dohled velmi pomáhají. Ale nejdůležitější jsou opatření, která nic nestojí. Uzamkněte všechny vstupy, zavírejte okna a klíče nenechávejte volně dostupné.
  • Pokud po návratu domů zjistíte, že se k vám někdo vloupal, hned volejte linku 158. Nevstupujte sami dovnitř. Pachatel může být ještě na místě a vy můžete znehodnotit případné stopy.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem