Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dopad ruské agrese na Ukrajině na západní Balkán. Téma konference v Bukurešti

Dopady ruské agrese na Ukrajině a jejich vliv na země Salcburského fóra a region západního Balkánu, to bylo hlavní téma konference Salcburského fóra (SF), která se ve dnech 15. – 16. listopadu 2022 uskutečnila v rumunské Bukurešti. Konference se v rámci českého předsednictví v Radě EU zúčastnil ministr vnitra Vít Rakušan. 

Ministři v Bukurešti hovořili především o přípravách na možné scénáře dopadů ruské agrese na Ukrajině. Také jednali o humanitární pomoci uprchlíkům a o bezpečnostních aspektech, které s ní souvisejí. Riziko představuje například pašování migrantů, obchodování s lidmi nebo obchodování se zbraněmi.

Válka na Ukrajině má sekundární dopad i na další migrační trasy do EU. Ministři na konferenci proto diskutovali i o situaci na západobalkánské trase, kde je v posledních měsících zaznamenáván nárůst nelegálních migrantů a s ním související nárůst kriminálních aktivit převaděčů. Dle údajů agentury Frontex počet zaznamenaných překročení hranic v regionu stoupl o 190 % oproti stejnému období loni. Tato migrační trasa je tak momentálně nejvytíženější migrační trasou vedoucí do EU.„Hledání účinných opatření ke snížení migračního tlaku na západním Balkáně a spolupráce s našimi partnery v tomto regionu jsou klíčovými prioritami českého předsednictví v Radě EU,“sdělil ministr Rakušan. Otázka migrace se řešila i na posledním zasedání ministrů vnitra 14. října v Lucemburku, na ministerské konferenci Pražského procesu v Praze a naposledy v Tiraně na ministerském fóru EU a západního Balkánu. Na závěr konference přijali ministři společnou deklaraci shrnující probraná témata.

Ve stejném termínu se konala ve Skopje konference Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) o udržitelné správě migrace na západním Balkáně. Zde Vít Rakušan vyzdvihl ve videozdravici nutnost sjednocení vízové politiky západobalkánských zemí a posílení spolupráce v boji proti pašeráctví i v oblasti návratové politiky.

Salcburské fórum (SF), jehož jednání proběhlo tentokrát v Bukurešti, je neformální platforma regionální spolupráce členských zemí EU střední Evropy v oblasti vnitřních věcí. Vzhledem ke geografické blízkosti a úzkým vazbám jsou do spolupráce SF zapojeny i země západního Balkánu a dále Moldavsko. Konferenci ve Skopje organizovalo v rámci českého předsednictví Ministerstvo vnitra ČR a Ministerstvo vnitra Severní Makedonie ve spolupráci s Mezinárodní organizací pro migraci (IOM).

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem