Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Diskusní setkání České národní skupiny Mezinárodní společnosti pro trestní právo

JUDr. Zdeněk KARABEC, CSc., JUDr. Petr ZEMAN, Ph.D., Česká národní skupina Mezinárodní společnosti pro trestní právo 

Druhé diskusní setkání České národní skupiny Mezinárodní společnosti pro trestní právo se uskutečnilo dne 5. června 2008 opět v prostorách Městského státního zastupitelství v Praze, přičemž tentokrát byly jako téma vybrány „Zkrácené formy trestního řízení“. Před samotným diskusním setkáním se uskutečnila členská schůze národní skupiny, která mj. zvolila na další funkční období předsedu a řídící výbor skupiny. Předsedou byl zvolen opět JUDr. Otakar Motejl, řídící výbor bude nadále fungovat ve složení JUDr. Otakar Motejl, doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., JUDr. Zdeněk Karabec, CSc.
  
Konfrontaci tradičních trestněprocesních principů a přístupů s nároky, které na trestní justici kladou společensko-ekonomické změny a vývoj v oblasti kriminality, lze pokládat za zásadní koncepční problém, před nímž stojí trestní právo procesní. Změny trestního práva procesního, ke kterým dochází v posledních desetiletích nejen v České republice, ale i v řadě dalších evropských států, jsou obecně motivovány snahou po zjednodušení a zrychlení řízení, po zkrácení doby, v níž je pachatel postaven před soud a potrestán, jakož i po odformalizování postupu orgánů činných v trestním řízení. Tyto tendence se promítají do trestního řádu často v podobě výjimek z tradičních postulátů kontinentálního trestního procesu, které jsou uznávány jako tzv. základní zásady trestního řízení.  Množství a povaha těchto výjimek je již do značné míry zbavuje jejich výjimečného charakteru. Tato skutečnost bývá někdy kritizována a poukazuje se na nebezpečí, které může uvedený trend představovat.   Zmíněná konfrontace tradičního pojetí trestního procesu a reakcí na novodobé tendence a výzvy tedy zasahuje do oblastí, jako jsou ochrana lidských práv, bezpečí ve společnosti apod.
 
Uvedená problematika a její důsledky jsou dlouhodobě předmětem zájmu Mezinárodní společnosti pro trestní právo (Association Internationale de Droit Pénal, AIDP), ale zároveň jsou velmi aktuální pro ČR v době rekodifikace trestního práva procesního. Česká národní skupina AIDP se proto letošním setkáním pokusila přispět do probíhající diskuse k rekodifikaci. Akce se zúčastnili zástupci akademické obce, České advokátní komory, soudci, státní zástupci, pracovníci Institutu pro kriminologii a sociální prevenci a Policejního prezídia PČR.

vytisknout  e-mailem