Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Díky práci hlavního architekta eGovernmentu se podařilo ušetřit téměř 80 milionů korun

Všechny velké IT projekty ve veřejné správě podléhají od loňského roku schválení hlavním architektem eGovernmentu z Ministerstva vnitra. Za první rok fungování centrálního dohledu musely schválení obdržet projekty v hodnotě přes 19 miliard korun. Díky kontrolní činnosti se také podle odborných odhadů za první rok podařilo ušetřit až 80 milionů korun. Vyplývá to z materiálu, který dnes, 10. dubna 2017, na návrh Ministerstva vnitra schválila vláda. 

Obdobný princip kontroly je běžný v řadě evropských zemí. Například ve Velké Británii působí pod tamním úřadem vlády útvar Government Digital Services, který díky schvalování projektů ušetřil státu za čtyři roky 391 mil. liber,“ uvedl náměstek ministra vnitra Jaroslav Strouhal.

Za rok 2016 bylo posouzeno celkem 115 projektů v hodnotě 19,1 miliardy Kč. Odbor hlavního architekta tak posuzoval například evidenci přestupků Ministerstva spravedlnosti, systém eRecept Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo informační systém hazardních her Ministerstva financí. Nejvíce projektů ke schválení pochází z resortů vnitra, financí a práce a sociálních věcí.

Mezi nejčastější problémy předkládaných projektů patřilo nesprávné využití centrálně sdílených systémů digitální veřejné správy. Dalším problémem bylo opomíjení principů otevřených dat a nedostatečné předcházení závislosti na dodavateli. To má zabránit situaci, kdy je stát „rukojmím“ konkrétního dodavatele a musí platit částky za úpravy pořízených systémů, které neodpovídají situaci na trhu bez možnosti takového dodavatele vyměnit.

Působení odboru hlavního architekta eGovernmentu na zefektivňování elektronizace veřejné správy ve své výroční zprávě za rok 2016 pozitivně hodnotí i Nejvyšší kontrolní úřad. NKÚ oceňuje nastavené systémové kroky ve Strategii rozvoje ICT služeb veřejné správy jako správné, a to včetně praktických kroků spočívajících zejména v metodické i posuzovací činnosti odboru hlavního architekta eGovernmentu. Podle NKÚ by dodržování závazných principů mělo vést k většímu otevření veřejných soutěží a odstranění závislostí na jednom dodavateli a tím ke snížení finančního objemu veřejných zakázek.

graf.png

Obrázek: Počet žádostí o stanovisko odboru hlavního architekta eGovernmentu v členění za jednotlivé resorty a ostatní typy veřejných institucí za rok 2016


Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem