Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Daňové příjmy obcí jsou vyšší, než se předpokládalo

Především pro zmírnění důsledků daňové reformy byl s účinností od letošního roku navýšen celkový podíl obcí na sdílených daních z 20,59 % na 21,4 % a předpokládalo se, že tím ze sdílených daní získají do svých rozpočtů o 4,6 miliardy korun více. Úpravy v přerozdělování na jednotlivé obce měly ale dvacítce z nich přinést určitý prodělek. Jaký pak následoval celkový vývoj v daňových příjmech obcí?   
  
JUDr. Martin NetolickýJUDr. Martin Netolický
Dnes lze konstatovat, že až na výjimky je vývoj v roce 2008 lepší, než se původně předpokládalo. Loňská predikce Ministerstva financí byla vskutku realistickým, velmi opatrným očekáváním letošní skutečnosti a zpřesněný předpoklad vývoje daňových příjmů obcí pro rok 2008 byl dokonce ještě o 2,5 miliardy korun vyšší než Ministerstvo financí před rokem očekávalo. Je ovšem pravda, že například Olomouc, i přes pozitivní vývoj, propad daňových příjmů pocítí. Je ale možné uzavřít, že vedle změny zákona o rozpočtovém určení daní, je meziroční nárůst způsoben také vývojem ekonomiky, a s tím spojeným vyšším inkasem jednotlivých daní.
  
Daňové příjmy tvoří dominantní část z veškerých příjmů, které obce mají k dispozici, a v posledních letech můžeme sledovat trend zvyšování podílu daňových příjmů na celkových příjmech obcí. V roce 2008 se očekává, že budou činit téměř 60 % (přitom v roce 2006 tento podíl dosahoval výše 53,2 %). Připočteme-li výši nedaňových a kapitálových příjmů, pak lze konstatovat, že vlastní příjmy obcí se pozvolna zvyšují, což je bezesporu správný vývoj.
 
Text Alexandra Štefanová

vytisknout  e-mailem