Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

ČR poskytne další peníze na pomoc při zvládání migrační krize

Vláda dnes, 24. července 2017, schválila dobrovolný dar EU ve výši 24 milionů korun na podporu libyjské pobřežní a námořní stráže. Rozhodnutí České republiky vyplývá z potřeby reagovat na zesílený příchod migrantů představujících v drtivé většině osoby bez nároku na mezinárodní ochranu. Pomoc zároveň vychází z dlouhodobé snahy České republiky řešit problémy v místě jejich vzniku. Drtivá část daru půjde z rozpočtu Ministerstva vnitra. 

Itálie čelí od začátku roku několikanásobnému zvýšení počtu migrantů proudících do země. Převážná většina těchto cizinců navíc nesplňuje požadavky pro udělení mezinárodní ochrany v zemích EU. „Vláda proto schválila dobrovolný dar EU ve výši 24 milionů korun. Peníze půjdou Svěřeneckému fondu EU pro Afriku na podporu libyjské pobřežní a námořní stráže s cílem omezit nelegální migraci na centrální středomořské trase,“ uvedl první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček s tím, že se nejedná o první pomoc ČR libyjské pobřežní stráži. V minulém roce byla ČR jednou z 12 zemí, která dobrovolně podpořila výcvik lybijské pobřežní a námořní stráže v rámci mise EU, a to darem 40 000 eur. Aktuální pomoc ve výši 24 milionů korun půjde z převážné většiny z rozpočtu Ministerstva vnitra (20,9 mil. Kč), Úřad vlády poskytne 3,1 milionu Kč.

Schválený dar je jen další z forem pomoci, které Česká republika realizovala s cílem pomáhat řešit migrační krizi. Aktuálně například ministr vnitra nabídl konkrétní pomoc Itálii ve formě vyslání českých policistů nebo další přímé podpory při řešení aktuální situace při výstavbě zařízení pro zajištění cizinců. Další podrobnosti o české pomoci naleznete zde.


Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem