Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Český policejní hokejový tým vybojoval bronz

Policisté české hokejové reprezentace získali bronzovou medaili na Světovém policejním mistrovství v ledním hokeji 2015, které se uskutečnilo ve Svijanské aréně v Liberci ve dnech 13.–18. dubna 2015. Zlato si odvezli policisté ze Slovenska.  

Světový šampionát pořádala Unie tělovýchovných organizací, svaz policistů a hasičů (UNITOP ČR) ve spolupráci s Policií ČR a Ministerstvem vnitra ČR pod záštitou policejního prezidenta Tomáše Tuhého a ministra vnitra Milana Chovance.
 
Do Liberce přijelo deset policejních výběrů, osm z Evropy a dva ze zámoří. Tým České republiky, jakožto pořadatelské země, byl zařazen do skupiny A, kterou dále tvořily týmy Ruska, Kanady, Slovinska a USA. Do skupiny B byly vylosovány oba celky ze Švýcarska, policisté Slovenska, Rakouska a Německa.    
 
Policejni hokej 09.jpg 
 
Tři vítězství v základní skupině
Úvodní zápas šampionátu českému týmu nevyšel. Ve středu 15. dubna 2015 v dopoledních hodinách nastoupil proti Rusku, kterému podlehl 1:4. “Ukázalo se, že jde o velice dobrého soupeře, což jsme předpokládali. Rusové nechybovali, výborně bruslili a dokázali využít přesilové hry, a to zejména v druhé polovině zápasu, kdy jsme měli tři vyloučení. To bylo patrně rozhodujícím okamžikem,“ vysvětlil trenér české policejní hokejové reprezentace Jan Daněk. I přes prohru předvedl český kádr velice kvalitní hru. Reputaci si Češi napravili ještě téhož dne, kdy v odpoledních hodinách porazili Kanadu hladce 4:0. „Byli jsme rozehranější, útočnější, na začátku jsme dali rychlé dva góly, což nás povzbudilo. Chtěli jsme zápas dotáhnout do vítězného konce,“ uvedl útočník české reprezentace Jiří Hamáček. Štěstí český tým neopustilo ani ve čtvrtek, kdy si připsal další dvě vítězství, a to 12:0 nad Slovinskem a 17:1 nad týmem USA. „V podstatě jsme jim nepůjčili puk, většina akcí se odehrála na polovině soupeře,“ přibližuje průběh hry obránce Petr Hrach.
 
Nejlepším celkem ve skupině A bylo bezesporu Rusko, které prošlo základní skupinou bez jediné porážky, stejně tak Slovensko ve skupině B. „Už po prvních utkáních bylo jasné, že Rusko a Slovensko paří jednoznačně k favoritům mistrovství. My a první tým Švýcarska jsme skončili druzí. Tím bylo jasné, že budeme hrát o jednu z medailí,“ říká člen realizačního týmu české hokejové policejní reprezentace Jindřich Janáček. 
 
Cestu do finále českému týmu překazila prohra se Slovenskem
V pátek 17. dubna 2015 proběhla dvě semifinálová utkání. Čeští policisté nastoupili proti Slovensku. Vzájemné klání skončilo 6:0 ve prospěch slovenského kádru, který si tak zajistil postup do finále šampionátu. „Dá se říci, že nás Slováci hodně překvapili. Na mezinárodním turnaji v Trutnově, který proběhl zhruba před měsícem, jsme je porazili. Do Liberce přijeli s obměněným, velice silným kádrem,“ podotkl viceprezident UNITOP ČR Josef Haupt. Jeho slova potvrdil i trenér Daněk. „Měli zkušené a technicky dobré hráče,“ dodal. Druhý duel mezi Ruskem a Švýcarskem 1 skončil vítězstvím Rusů 8:3.
 
Boj o bronz
Po prohře se Slovenskem měli čeští hokejisté ještě šanci získat bronzovou medaili. V sobotu 18. dubna 2015 v pravé poledne vyvrcholil boj o třetí místo mezi Českou republikou a prvním týmem Švýcarska. „Utkání bylo poměrně vyrovnané. Oproti Švýcarům jsme měli širší kádr, víc dobrých a zkušených hráčů. Mohli jsme tak sestavit i třetí silnou pětku, hráli jsme na tři obrany a čtyři útoky,“ vysvětlil trenér Daněk. Čeští policisté skvěle bruslili a předvedli řadu pěkných útoků, které zúročili osmi góly. Utkání nakonec skončilo 8:1 ve prospěch českého týmu, který tak zaslouženě získal bronzovou medaili. „Z vítězství máme obrovskou radost. Již na začátku jsme říkali, že bychom rádi získali jednu z medailí, a to se nám podařilo,“ říká s úsměvem druhý trenér české policejní reprezentace Ludvík Berger.
 
Finálové drama rozhodly samostatné nájezdy
Do finále se probojovaly celky Ruska a Slovenska. Zaplněná Svijanská hala měla možnost vidět vyrovnané utkání dvou nejsilnějších kádrů, které v základní hrací době skončilo nerozhodně 2:2. Rozhodly až samostatné nájezdy. Více štěstí měl slovenský gólman, který ve třetím nájezdu zachytil puk, čímž svému týmu zajistil vítězství 3:2. Slovenští policisté se tak stali mistry světa v ledním hokeji 2015.  
 
Prezident UNITOP ČR Vladislav Husák při závěrečném ceremoniálu pogratuloval vítězům a všem výpravám poděkoval za účast a hru v duchu fair play. „Doufám, že si z Liberce odvezete příjemné zážitky, na které budete dlouho vzpomínat,“ uvedl Husák a dodal, že v průběhu šampionátu panovala mezi týmy velice přátelská atmosféra, která tak přispěla k navázání nových přátelství mezi policisty, což je také jeden z dalších cílů pořádání těchto soutěží.  
 
Konečné pořadí týmů – Světové policejní mistrovství v lední hokeji 2015
  •  Slovensko
  •  Rusko
  •  Čeká republika
  •  Švýcarsko 1
  •  Kanada
  •  Rakousko
  •  Švýcarsko 2
  •  USA
  •  Německo
  •  Slovinsko
 
 
Veškeré informace k uplynulému šampionátu a fotogalerii najdete na:
www.policie-sport.cz
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
UNITOP ČR
Odkazy do noveho okna

hokej 01

hokej 01 

Detailní náhled

hokej 02

hokej 02 

Detailní náhled

hokej 03

hokej 03 

Detailní náhled

hokej 04

hokej 04 

Detailní náhled

hokej 05

hokej 05 

Detailní náhled

hokej 06

hokej 06 

Detailní náhled

hokej 07

hokej 07 

Detailní náhled

hokej 08

hokej 08 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem