Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česko slaví Den bezpečnějšího internetu

V úterý 9. února 2021 se koná Den bezpečnějšího internetu. Do celosvětové kampaně je zapojeno i Ministerstvo vnitra společně s Policií ČR a prostřednictvím vlastních i mezinárodních projektů se zásadně podílí na zvýšení povědomí o nebezpečí online aktivit a prevenci kriminality v kyberprostoru. 

Většina lidí tráví čím dál více svého pracovního i volného času využíváním online prostředí. Ačkoliv internet v mnoha věcech pomáhá, je také místem, kde se skrývá velké množství nebezpečných nástrah. Narušování soukromí, krádež identity, průnik na účet a vydírání, kyberšikana, vyhrožování a zastrašování, sociální inženýrství, sexting a různé formy manipulace – to vše jsou potenciální rizika při nezodpovědném chování na internetu. Ke zvlášť zranitelným obětem trestných činů v kyberprostoru patří děti a také senioři, kteří online komunikaci využívají čím dál častěji. Bezpečnost na internetu se ale týká všech uživatelů.

Ministerstvo vnitra podpořilo v rámci Strategie prevence kriminality v ČR v letech 2016–2020 více než 30 projektů prevence kybernetické kriminality v celkové částce přesahující 5 mil. Kč. Jedná se nejvíce o projekty prevence viktimizace a snižování rizikového chování na internetu či vzdělávání důležitých profesních skupin. Cílovými skupinami jsou nejčastěji děti a mladiství, jejich rodiče, senioři, pedagogové, sociální pracovníci nebo příslušníci Policie ČR.

„Kvůli pandemii covidu se řada aktivit, které bylo běžné dělat fyzicky, přesunula do online prostředí. Ať je to práce z domova, distanční výuka, nakupování online nebo i nezbytná komunikace na dálku s blízkými, toho všeho mohou využít internetoví pachatelé. Proto jsou preventivní akce, které přispívají ke zvýšení bezpečnosti v kyberprostoru, velmi důležité“, říká ministr vnitra Jan Hamáček.

Ministerstvo vnitra společně s Policií ČR vedle pořádání vzdělávacích akcí a metodické podpory v této oblasti úzce spolupracuje se zástupci dalších klíčových institucí, a to především s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost, v oblasti prevence rizikového chování ve školách s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, ale i s dalšími partnery, jako je Asociace krajů ČR, která realizuje projekt Kraje pro bezpečný internet, nebo s provozovatelem českého Safer Internet Centra, sdružením CZ.NIC.

Všechny subjekty, které se na aktivách směřujících ke snižování kybernetické kriminality podílejí, učí uživatele chovat se při používání informačních technologií zodpovědněji a bezpečněji, rozpoznávat signály rizikové komunikace na internetu a správně na některé podezřelé skutečnosti reagovat.



Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relation




Další informace najdete na webových stránkách:

Policie České republiky
https://www.policie.cz/clanek/web-informacni-servis-zpravodajstvi-den-bezpecnejsiho-internetu.aspx

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)
www.nukib.cz

Kraje pro bezpečný internet
https://www.kpbi.cz/

CZ.NIC
https://www.bezpecnenanetu.cz/cs/
https://www.saferinternet.cz/

vytisknout  e-mailem