Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

České předsednictví pomohlo odstranit další bariéry, tentokrát v oblasti eGovernmentu

Dnes, 7. dubna 2009, se v rámci již dvanáctého ročníku konference ISSS (Internet ve státní správě a samosprávě) uskutečnila mezinárodní konference „eID a veřejné registry“. Konference se zúčastnili mj. ministr vnitra ČR Ivan Langer, náměstkyně ministra vnitra pro evropské záležitosti Lenka Ptáčková Melicharová a generální ředitel pro informační společnost a média (DG INFSO) EK Fabio Colasanti. 

Cílem konference „eID a veřejné registry“ bylo především podpořit interoperabilitu jednotlivých národních systémů tak, aby služby eGovernmentu bylo možné využívat odkudkoliv v Evropě bez ohledu na státní hranice. Možnost jednoznačné a právně ověřené identifikace při elektronické komunikaci dvou subjektů pak představuje klíčový prostředek jak pro přístup k údajům ve veřejných registrech, tak jakousi vstupenku k využívání elektronických služeb veřejné správy.
  
České předsednictví tak učinilo další krok k „Evropě bez bariér“. Pomohlo s odstraněním překážek, které brání ve využívání elektronických služeb veřejné správy, tzv. eGovernmentu, napříč jednotlivými členskými státy.
  
Konferenci zahájil ministr vnitra Ivan Langer. V úvodu představil revoluční kroky ve veřejné správě, jejichž cílem je dostat ČR v oblasti eGovernmentu mezi pět nejlepších zemí Evropy.„Když jsem před třemi lety nastupoval do funkce, byl český eGovernment v mnohých ohledech na chvostu Evropy a počítače na stolech některých úředníků byly často jen drahou náhražkou psacích strojů. Tehdy jsem si dal se svými kolegy cíl dostat Českou republiku v oblasti eGovernmentu mezi pět nejvyspělejších zemí Evropy a zásadně zreformovat fungování veřejné správy a její služby poskytované občanům,“ uvedl ministr Langer. Na projev ministra vnitra navázal Fabio Colasanti, generální ředitel pro informační společnost a média (DG INFSO) EK, který uvedl, že nalezení efektivních systémů je důležité nejen pro informační společnost jako takovou, ale také z důvodu odpovědnosti za rozvoj celé společnosti.
 
Pro vzájemné uznávání elektronických identifikačních dokladů je však třeba podniknout řadu kroků. Jak na národní, tak evropské úrovni, kdy nejvýznamnější roli sehrává projekt STORK (Secure Identity Acros Borders Linked), který usiluje o vytvoření kompatibilního systému pro vzájemné ověřování identity mezi členskými státy Evropské unie. „Při odstraňování bariér se Česká republika rozhodla jít ostatním členským zemím příkladem a připojit se k tomuto projektu, který na svých křídlech překonává další bariéry a umožňuje, aby elektronická identifikace v Evropě bez bariér již nebyla pouhým snem, ale realitou pro téměř 500 milionů obyvatel,“ uvedla Lenka Ptáčková Melicharová, náměstkyně ministra vnitra pro evropské záležitosti. Na základě přípravných jednání, která vyvrcholila setkáním 6. dubna 2009 v Praze se vedle ČR pro přistoupení k projektu STORK předběžně rozhodlo dalších šest zemí. Českému předsednictví se tak v duchu svého motta podařilo naplnit další ze svých cílů a pomoci vytvoření Evropy bez bariér, tentokrát v oblasti eGovernmentu.
  
  
Markéta Matlochová
Tisková mluvčí MV pro CZ PRES

vytisknout  e-mailem