Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

České předsednictví podpořilo další aktivity za bezpečnost internetu!

Po ministerské konferenci „Bezpečnější internet pro děti“, která se uskutečnila 20. dubna 2009 v Praze, se české předsednictví zaměřilo na další z aspektů bezpečnosti informačních a komunikačních technologií a převzalo záštitu nad konferencí k Ochraně kritické informační infrastruktury, která se uskutečnila 27. a 28. dubna v estonském Tallinnu.
   
Za české předsednictví se konference jako vedoucí delegace zúčastnila Mgr. Lenka Ptáčková Melicharová, náměstkyně ministra vnitra pro evropské záležitosti, která zahájila setkání ministrů z jednotlivých členských zemí s evropskou komisařkou pro informační společnost a média, paní Viviane Reding. Náměstkyně ministra vnitra ve svém příspěvku přirovnala ochranu kritické informační infrastruktury k péči o zdraví, která se musí zaměřit na tři hlavní směry: prevenci, diagnózu a léčbu, kdy uvedla „Stejně jako u lidského organismu nás však dobrá prevence a včasná diagnóza bohužel neochrání před následky útoků, jejichž autoři mají často lepší vybavení a zbraně než my. Společná cvičení a rychlá výměna informací nám však může hodně podpořit při léčbě těchto útoků, kdy podobně jako např. u živelných katastrof je nutná solidarita jiných členských států.“ Na závěr ministerského jednání vyzval Juhan Parts, estonský ministr pro ekonomické záležitosti a komunikace, všechny členské státy i evropskou komisi, aby co nejdříve podpořili uspořádání společného cvičení zaměřeného na informační bezpečnost a obranu před kybernetickými útoky.
  
Vlastní konferenci zahájil estonský prezident Toomas Hendrik Ilves, který zmínil kybernetické útoky, kterým muselo právě před dvěma lety Estonsko čelit. Pro projevu estonského prezidenta si účastníci vyslechli projev ministra vnitra Ivana Langera, který uvedl: „Útoky před dvěma lety nepřinesly pouze negativa, ale i preventivní léčbu. Díky té je dnes estonská kritická informační infrastruktura včetně vládních serverů mnohem méně zranitelná. Je proto dobře, že se dnešní konference koná právě v hlavním městě země, která nám díky vlastní zkušenosti může poradit, jak učinit internet odolnějším nejen na národní, ale i evropské úrovni.“ 
  
V debatě zaměřené na bezpečnost internetu a moderní technologie je české předsednictví připraveno pokračovat i nadále a závěry z dnešní konference využít na Radě ministrů pro telekomunikace, která se uskuteční 12. června 2009 v Lucemburku.
  
  
Markéta Matlochová
Tisková mluvčí MV pro CZ PRES

Odkazy do noveho okna

Tallinn 02

Viviane Reding a Lenka Ptáčková Melichar... 

Detailní náhled

Tallinn 03

Společné foto 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem