Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česká účast na policejním ME v plavání a záchranném plavání

Ve dnech 10.–14. září 2013 se v ukrajinském městě Dněpropetrovsk konalo již 14. policejní mistrovství Evropy v plavání a záchranném plavání. Letošního ročníku se účastnilo celkem 14 států, které nominovaly dohromady 134 závodníků a závodnic.  

Na základě výsledků především z Policejního mistrovství republiky se účastnila i sedmička českých policejních plavců ve složení: Klára Gricová, Lenka Trčová, Andrea Zátopková, Karel Findrik, Jaroslav Musil, Ondřej Špok a Michal Špaček.
 
Již od příletu na letiště nám byla předělena průvodkyně z řad studentů místní policejní univerzity, která nás doprovázela po celou dobu mistrovství. Výprava byla ubytována v centru města na břehu řeky Dněpru v hotelu Rassvet, kde bydlely i všechny ostatní týmy. Závody se konaly ve sportovním centru Meteor, kde byl plavecký bazén přebudován a modernizován v roce 2007.
 
Celé soutěže se účastnili i elitní světoví plavci - finalisté a semifinalisté Olympijských her 2012 a mistrovství světa 2013 a medailisté Světových pohárů – Wiliam Meynard, Marco Di Carli, Christoph Vildebrandt, Andrej Govorov, Jurij Borysik, Anastazia Chaun, Maria Liver, Maria Gromova, Jenny Mensing a další. Přestože se souboj o celkové prvenství v družstvech zmenšil prakticky jen na tři státy Ukrajinu, Rusko a Německo, naši o sobě dali vědět – a to především ženy.
 
 První den proběhly soutěže v záchranném plavání: 50 m volný způsob v kompletním oblečení, 50 m kombinovaný závod (30 m pod hladinou a 20 m prsa), 50 m „záchrana figuríny“ (25 m volný způsob a 25 m „tažení figuríny“). Na závěr proběhla štafeta 3x50 m záchranné plavání (kombinace 3 předešlých závodů).
 
Druhý den měla každá z našich žen dva starty, které znamenaly účast ve finále, přičemž na 50 m znak a 100 m motýlek jsme měli hned dvojí zastoupení. Na znakovém sprintu obsadila Klára Gricová sedmé místo a Andrea Zátopková osmé. Na motýlkové stovce dohmátla Lenka Trčová na nepopulárním čtvrtém místě a Klára Gricová skončila ve finále šestá. K tomu ještě přidaly osmé místo na 50 m volný způsob – Andrea Zátopková – a páté místo v polohovém závodě na 200 m – Lenka Trčová.
 
Mužům se tolik nedařilo, na kraulové padesátce obsadili Ondřej Špok 17. místo a Jaroslav Musil 18. místo. Karel Findrik skončil na trati 100 m prsa na 13. pozici, Jaroslav Musil na 50 znak obsadil 14. místo a Michal Špaček skončil sedmnáctý a dvanáctý v polohovém závodě na 200 m. Muži v závěru programu obsadili první nepostupové místo do finále štafety na 4x100 m volný způsob.
 
Třetí den zahájila program královská disciplína na 100 m volný způsob a ze sedmého místa postoupila do finále Andrea Zátopková. Na stejné trati mezi muži Karel Findrik obsadil celkově 12. místo a Ondra Špok 17. místo. Radost z postupu do finále nám udělala Klára Gricová na 100 m znak, Lenka Trčová na 50 m prsa, která postupovala z fantastického třetího místa. Michal Špaček proklouznul do finále na 100 m znak. Na dopoledním posledním individuálním startu našich – 50 m motýlek obsadili Karel Findrik a Ondra Špok 16. a 17. místo. Mužská štafeta na 4x100 m v polohovém závodě skončila opět těsně za branami finále.
 
Závodní odpoledne přineslo našim barvám obrovský úspěch. Nejprve obsadila Andrea Zátopková 7. místo na kraulové stovce a hned po ní vybojovala Lenka Trčová na padesátce prsa nádherné třetí místo! Česká republika se tak stala jednou z šesti zemí, které získaly na tomto mistrovství medaili! K nim ještě připojila Klára Gricová osmou pozici na 100 znak a Michal Špaček celkově sedmé místo na téže trati.
 
V konečném medailovém pořadí států obsadila Česká republika šesté místo za Ukrajinou, Německem, Ruskem, Rumunskem a Francií. Z celkového počtu 87 medailí se jich jen osm rozdělilo mezi závodníky Rumunska, Francie a České republiky.
 
Poděkování patří všem plavcům, kteří museli absolvovat finální přípravu v komplikovaných podmínkách zaviněných povodněmi i zavřenými bazény při prázdninové údržbě. Přesto podali maximální výkony a vylepšili i své osobní rekordy.

vytisknout  e-mailem