Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česká republika nabízí Bosně a Hercegovině pomoc při zvládání migrace

Náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek se sešel dnes, 26. listopadu 2019, s chargé d’affaires Bosny a Hercegoviny v ČR paní Rajkou Beribaka. 

Náměstek Jakub Kulhánek byl pověřen ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), aby s bosenskou stranou prověřil případné možnosti, jak může Česká republika pomoci v řešení migrace. „Situace na Balkáně není jednoduchá a prioritou je uzavřít balkánskou cestu, kudy do Evropy míří nelegální migranti,“ řekl Jakub Kulhánek.
Západní Balkán je tranzitní oblastí pro migranty z Turecka. Ačkoliv je situace v porovnání s roky 2015–2016 poměrně klidná, nelze ji považovat za stabilizovanou, zejména vzhledem k nestabilní situaci v evropském sousedství a stoupajícím počtům zadržených migrantů.
MV pomáhá dlouhodobě zemím západního Balkánu finančně, vysíláním policistů nebo poskytnutím potřebného vybavení. V roce 2018 věnovalo Ministerstvo vnitra z programu Pomoc na místě Bosně a Hercegovině finanční dar ve výši 25 mil. Kč. Z daru bosenská strana nakoupila drony, infrakamery, fotopasti, dalekohledy a další zařízení pro ochranu hranic.
Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem