Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ceny Ministerstva vnitra za kvalitu ve veřejné správě

Na 5. Národní konferenci kvality ve veřejné správě proběhlo slavnostní předání Ceny Ministerstva vnitra za kvalitu ve veřejné správě, mimo jiné za realizaci projektu Zdravé město a místní Agenda 21, a to městům Jilemnice, Litoměřice, Prostějov, Přeštice a Strakonice, městské části Praha 4 – Libuš a statutárním městům Mladá Boleslav a Ústí nad Labem. Jakým konkrétním aktivitám se ve výše uvedeném projektu věnují, se dozvíte z následující ankety s pěti z nich. 
 
Jaké významné projekty se v rámci Zdravého města konají, jakým způsobem probíhá zapojení veřejnosti, případně na které
problematické oblasti města se do budoucna chcete více zaměřit?
 

JILEMNICE
Zdravé město Jilemnice systematicky postupuje podle doporučených kritérií schválených Radou vlády pro udržitelný rozvoj a jako správné Zdravé město se tyto aktivity snaží rozšiřovat o svou vlastní iniciativu a projekty, při kterých využívá svých partnerských organizací a dobrovolníků. Za pomoci Svazku obcí Jilemnicka se realizují projekty zaměřené na poskytování první pomoci (výukový projekt pro žáky 5. tříd ZŠ pod názvem „Pomáhej, když můžeš!“) a na dodržování zásad bezpečnosti silničního provozu (projekt pro žáky prvních tříd ZŠ pod názvem „Děti, pozor silnice!“).
 
Veřejnost se pravidelně zapojuje do plánovacích procesů prostřednictvím Fóra Zdravého města a kulatých stolů, v roce 2008 měli občané možnost zapojit se do procesu strategického plánování. Kulaté stoly se konají vždy na určité téma, které se aktuálně řeší, například představení projektu, řešení problémů ve městě.
  
V roce 2009 proběhne v Jilemnici realizace velkých projektů financovaných z fondů EU, proto bude hlavní snahou informovat občany o probíhajících aktivitách. Nadále však bude Zdravé město pořádat kampaně jako Evropský týden mobility, Den země, Dny zdraví – opět za pomoci svých partnerů. 
 
Petra Thesová, odbor rozvoje a místního hospodářství, Městský úřad Jilemnice
  
  
LITOMĚŘICE
Za nejdůležitější projekty města Litoměřice ve jménu zdraví, kvality a udržitelného rozvoje považujeme zavádění alternativních zdrojů energie a zpracování Zdravotního plánu města. Město začalo intenzivně směřovat k zavádění alternativních zdrojů energie na přelomu let 1999-2000. Nejdříve jsme se zaměřili na masivní plynofikaci, v dalším období pak na využívání alternativních zdrojů energie. Na městských budovách byly instalovány solární kolektory, fotovoltaické panely a tepelná čerpadla. S cílem zvýšit energetické úspory na budovách v majetku města bylo zahájeno zateplování budov. Vedení města schválilo finanční podporu na instalaci solárních kolektorů na ohřev TUV pro domácnosti. V současné době činí výše městské dotace 40 000 Kč na jednu instalaci. Největším připravovaným projektem je projekt geotermální teplárny, která by znamenala významnou soběstačnost města v zásobování teplem. V letošním roce se v Litoměřicích připravuje zprovoznění druhé občanské fotovoltanické elektrárny v České republice. Město připravilo v letech 2007-2008 ve spolupráci s odbornými zdravotními institucemi (KHS, ZÚ, ÚZIS) návrh expertního Zdravotního plánu města. Díky této aktivitě se Litoměřice zařadily mezi první pilotní města, která tímto typem dokumentu v ČR disponují. Zdravotní plán představuje pro město důležitou součást strategické dokumentace. Jedná se o odborný dokument, jehož cílem je nastavit základní systémový rámec v oblasti podpory zdraví obyvatel. Zpracování Zdravotního plánu předcházela Analýza zdravotního stavu, z níž pro město vyplývají neuspokojivé výsledky výskytu civilizačních chorob - zejména diabetu. Kampaň „Dny zdraví" se proto letos zaměří právě na tuto problematiku.
  
Veřejnost zapojujeme různými způsoby. K zapojení veřejnosti do plánování rozvoje města dochází prostřednictvím kulatých stolů, diskusí, workshopů – jako byly například Fórum Zdravého města: „Desatero problémů Litoměřic" - veřejné projednání akčního plánu 2008 - 2009, „Řízená panelová diskuse na téma: Doprava", „Projektový den na ZŠ U Stadionu" - projektování rekonstrukce školní zahrady za účasti dětí a pedagogů. Pořádány jsou také ankety mezi občany - dotazníkový průzkum v rámci sledování indikátoru sady ECI - A.1 - Spokojenost občanů s místním společenstvím. Veřejnost je oslovena pomocí komunitních kampaní - Den Země, Národní dny bez úrazů, Světový den bez tabáku, Evropský týden mobility a Den bez aut, Dny zdraví, 30 dní pro neziskový sektor. A probíhají i osvětové akce za účasti odborných partnerů- mezinárodní konference k trvale udržitelnému rozvoji a prevenci závažných průmyslových havárií, pořádaná ve spolupráci s italským městem Seveso – „Karavana Evropy" - akce pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR.
 
V letošním roce se chceme zaměřit zejména na zdravotní problematiku. Naším cílem je především zvrátit negativní závěry vyplývající z Analýzy zdravotního stavu obyvatel. Vzhledem k tomu, že město Litoměřice má problémy se stále rostoucí automobilovou dopravou, která se negativně odráží jak na zhoršeném životním prostředí, tak i na lidském zdraví, zaměříme se prostřednictvím kampaně Evropský týden mobility také na propagaci veřejné dopravy, jízdy na kole a chůze. Že je doprava problémem číslo jedna, se potvrdilo i na Fóru Zdravého města Litoměřice (22. 4. 2008), kde se občané z navržených Top deseti problémů nejvíce hlásili k problému příjezdu do města a průtahu městem. V současné době se buduje tzv. Západní most, který by měl částečně odklonit dopravu z centra města a zmírnit tak průjezd frekventovanými ulicemi. Dalšími problémy, kterým bude muset město čelit, jsou   nedostatek cyklotras, absence startovacích bytů a nepořádek v některých lokalitách.
 
Monika Kubešová, koordinátorka Projektu Litoměřice - Zdravé město a Místní Agendy 21
 
 
STRAKONICE
Projekt Zdravého města se ve Strakonicích zabydlel přibližně před třemi lety a lze s potěšením konstatovat, že za tak relativně krátkou dobu byla odvedena spousta dobré práce. V uplynulém roce jsme i nadále postupovali podle doporučené metodiky Zdravých měst, MA 21 a Zdraví 21 a nadto jsme se snažili o maximální zapojení našich partnerů do akcí a kampaní pro veřejnost. Z těch nejvýznamnějších projektů stojí za zmínku především Jarní setkání občanů 27. 3., na kterém byla představena architektonická studie Velkého náměstí a navazujících prostor. Protiváhou jarnímu setkání bylo již tradiční podzimní Fórum Zdravého města 30.10., zaměřené na projednávání Plánu Zdraví a kvality života Strakonic, spojené s anketou o největších problémech života našeho města. Obdobně, jako je tomu i v ostatních Zdravých městech, také u nás jsme se organizačně i finančně zapojili například do těchto akcí a kampaní: Den Země, Den bez tabáku, Dny bez úrazů, Týden mobility – Den bez aut nebo ke Dnům zdraví.
 
Do projektu Zdravého města se může zapojit každý, ať už jako jednotlivec nebo jako partner (tzn. organizace, instituce). Naši občané se zapojují například formou připomínek a návrhů, které uveřejňují prostřednictvím webových stránek města, účastní se anket, dotazníkových šetření, různých akcí, soutěží a kampaní, které mají neobyčejně vysokou návštěvnost. Pro ilustraci: loňské jarní setkání navštívilo na 250 osob, podzimní fórum na 150 osob. Velmi dobrých výsledků při zapojování veřejnosti dosahujeme skrze různé vědomostní, výtvarné či sportovní soutěže. U příležitosti jedinečné akce Loučení s prázdninami 30. 8. byl dokonce ustanoven nový český rekord v počtu stanů na jednom místě. Také nová soutěž pro kuřáky „Kdo přestane, vyhraje“ pro nás znamenala velké povzbuzení do dalších podobných aktivit, neboť přinesla konkrétní výstup: ve spolupráci s odbornými lékaři se několik jedinců odhodlalo jednou provždy skončit s kouřením. Při všech způsobech zapojování veřejnosti usilujeme o to, aby lidem přinášela „přidanou hodnotu“, která u nás nabývá různých forem: pro účastníky velkých veřejných projednání zajišťujeme hlídání dětí, pro všechny soutěžící připravujeme zajímavé dárky.
  
V letošním roce nás čekají další práce na Plánu Zdraví a kvality života Strakonic, plánovací procesy se zapojením veřejnosti a vyhodnocování indikátorů udržitelného rozvoje na místní úrovni, kampaně zaměřené na třídění odpadů, za bezpečnější a udržitelnější dopravu, systematická podpora neziskového sektoru a přenos dobré praxe nebo první etapa programu prevence kouření – My nechceme kouřit ani pasivně. Konkrétně plánujeme například analýzu podnikatelského prostředí, uspořádání podkladů pro strategii a plánování, budeme pokračovat ve zjišťování postojů veřejnosti a pracovat na přípravě celé řady kulturních, společenských a sportovních akcí. Rok 2009 bude v rámci projektu Zdravého města rokem plánování, třídění odpadů, bezpečné a udržitelné dopravy, prevence kouření a dobré praxe.
  
Ing. Jan Tůma, tajemník MěÚ Strakonice
    
  
MLADÁ BOLESLAV
V rámci Zdravého města se město Mladá Boleslav věnuje následujícím aktivitám. Proběhly například Seniorské sportovní hry, což je pilotní projekt zaměřený na podporu seniorských pohybových aktivit. Projekt se v Mladé Boleslavi setkal s velkým zájmem veřejnosti, přestože někteří senioři přišli spíše fandit, než se aktivně zapojit, ale i jejich přítomnosti si vážíme. Dále se uskutečnily Mladoboleslavské Dny zdraví, projekt přitom vychází z národní kampaně Dny zdraví. Naším zájmem bylo oslovit partnery a společně připravit týdenní program, kde by jednotliví partneři nabídli ukázku svých aktivit se zaměřením na zlepšení fyzické kondice, zdraví, zdravého životního stylu, prevence, práce s dětmi, ale i duševní pohody. Do projektu se zapojilo 25 organizací, partnerů i nezdravotních (například: Divadlo města Mladá Boleslav, Služba škole Mladá Boleslav, Krajská hygienická stanice Středočeského kraje, Kluby důchodců města Mladá Boleslav, OS Strom života, Střední zdravotnická škola MB, ZPŠ MB, Mateřská centra, Kultura města, ZŠ, OP ČČK), a připraveno bylo na 45 různých akcí (přednášek, soutěží, ukázek, besed, prezentací apod.). Oba projekty byly podány na Krajský úřad Středočeského kraje – Odbor zdravotnictví s žádostí o udělení grantu v oblasti zdravotnictví z Humanitárního fondu Středočeského kraje na rok 2009. Naším cílem ale je v projektech pokračovat, i v případě, že na dotaci nedosáhneme. Možnost finanční podpory by zmíněné projekty určitě zkvalitnila a umožnila více prostoru pro veřejnost (pronájmy, medializace, lektoři, apod.). Připraven byl také projekt „Bezpečná cesta dětí do školy“ (BCDŠ), jehož cílem je zvýšit bezpečnost dětí při cestě do a ze školy a spolu s ním rozvíjet Projekt Zdravé město. Do projektu BCDŠ je zapojeno více partnerů: Zdravé město Mladá Boleslav, Nadace Partnerství, Zdravý podnik Škoda Auto a. s., Národní síť Zdravých měst ČR, a samozřejmě základní školy, kterých se projekt týká (5 ZŠ), ale hlavně děti a rodiče. Projekt má několik etap. První etapa spočívala v realizaci projektu „Bezpečná cesta do školy“ na základních školách – zmapování nebezpečných míst, které jsou cestou do školy. Do map, které připravilo oddělení koncepce magistrátu města, je zakreslují rodiče s dětmi. Tyto mapky jsou předány jednotlivým školním koordinátorům, kteří je zakomponují do jedné velké mapy a následně odevzdají na magistrát města. V druhé etapě dojde k podepsání memoranda s jednotlivými stranami a zahájí se příprava na vyhlášení výběrového řízení na odbornou studii s návrhem řešení nebezpečných míst. Dále byla vyhlášena literární soutěž „Boleslav, Boleslav překrásné město“, jak si občané své město představují!

Zapojování veřejnosti pod hlavičkou „Zdravého města Mladá Boleslav“ probíhá každoročně, a to v rámci Fóra Zdravého města. V loňském roce mělo toto setkání název: „Desatero problémů města Mladá Boleslav“. Další, setkání s veřejností se dějí v rámci národních a evropských kampaní (Dne Země, Národních dnů bez úrazů, Evropského týdne mobility, menších projektů pro děti ve spolupráci s mateřskými centry a MŠ.
 
Helena Bubnová, koordinátorka projektu Zdravé město a Místní Agendy 21, Magistrát statutárního města Mladá Boleslav 
 
   
ÚSTÍ NAD LABEM
Z akcí a kampaní, které se v Ústí nad Labem konají pod hlavičkou místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město, lze jmenovat komunitní, osvětové kampaně – Den Země, Světový den bez tabáku, Národní dny bez úrazu, Evropský týden mobility, Dny zdraví. Tyto kampaně se snažíme připravit tak, aby si každá věková skupina našla něco pro sebe. Vše je organizováno ve spolupráci místních partnerů či podnikatelského sektoru. Každoročně se koná veřejná diskuze s občany, tzv. Fórum Zdravého města, kde mohou občané konfrontovat své názory a podněty na rozvoj města se zástupci magistrátu. Organizována jsou také setkání mládeže s politiky, Dětská slyšení.
 
Projekt Zdravé město spravuje Dotační program, ze kterého je možné čerpat prostředky na realizaci malých projektů místní Agendy. Pro Ústečany, zejména mladší věkové kategorie, organizujeme spolu s našimi partnery nejrůznější programy prevence (úrazů, HIV/AIDS, zubních kazů, apod.), podporujeme zdravý životní styl spolupořádáním akcí typu Cyklozávod na jezeře Milada, Týden na kole. Vyhlašována je výtvarná a fotografická soutěž pro děti na motivy města, ve kterém žijí. Všechny tyto aktivity mají přispívat k většímu zájmu lidí o místo, kde žijí, a jejich většímu zapojování do věcí veřejných.
 
I do budoucna má město ambici více zapojit městské obvody do procesu místní Agendy 21, neustále se přibližovat lidem. Dalším významným krokem je sledování indikátorů rozvoje města, to abychom věděli, že to co se ve městě dělá, se dělá správně. I nadále bychom se rádi věnovali dětem a mládeži a pokračovali v preventivních programech. Zaměříme se především na úrazy způsobené při sportu a při pohybu na pozemních komunikacích. Pokusíme se také o osvětu a ekologizaci úřadu.
 
Bc. Alena Romanová, koordinátorka Projektu Zdravé město a místní Agenda 21, Magistrát statutárního města Ústí nad Labem
 
 
Připravila Ivana Jungová

vytisknout  e-mailem