Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cena redakce časopisu Veřejná správa: Velké Meziříčí

Webové stránky Velkého Meziříčí zaujaly originálním designem i online chatem se starostou, a získaly tak v soutěži Parádní web 2014 speciální ocenění od naší redakce.
 
Na vzniku webových stránek www.mestovm.cz se podílí pracovní skupina, v níž je zastoupeno jak vedení města, starosta, místostarosta a tajemník, tak i vedoucí odboru kultury a školství a pracovnice informačního centra, vedoucí odboru správního, informatici a provozovatel webových stránek. „Před čtyřmi roky jsem webovou skupinu nově jmenoval, svolávám ji pravidelně podle potřeby. Na začátku jsme se potkávali každých šest týdnů. Bavíme se nejenom o webu, ale i o propagaci města či radnice,“ uvádí starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid. A jakými změnami za tu dobu webové stránky prošly? Upravil se layout titulní stránky, kterou byla zapotřebí zestručnit, nově se uspořádaly aktuality či hlavní zprávy. Zřizoval se e-shop. Doplňovala se elektronická kniha přání a stížností. Pro chat se starostou připravili informatici dokonce speciální aplikaci. Postupně přibyly online služby jako Ztráty a nálezy, Stav vyřízení dokladů, Objednávání na dopravní a správní agendy, Váš názor, Hlášení poruch a závad, Rezervační systém kulturního léta a další.
 
Aktualizoval se i adresář firem ve městě a okolí. Do této práce město zapojilo studentky. Ty dva roky již také vypomáhají v informačním centru, které je přes léto otevřené každý den, v neděli pouze dopoledne, a bylo by obtížné zajistit tento provoz jenom pracovnicemi úřadu. Také informační centrum prošlo poslední dobou proměnou. Dříve byl totiž přístup pouze z bočního vchodu, a centrum tak bylo pro zájemce příliš schované. „Každý úřad by měl mít recepci, kde vás někdo musí přivítat, usmát se a nasměrovat vás. Takovým příjemným vstupem je nyní pro klienty informační centrum, které jsme přemístili dolů do přízemí. Myslím, že podobné změny přispívají k otevřené radnici,“ podotýká starosta města. Informační centrum uspělo v roce 2013 v soutěži o nejlepší informační centrum v Kraji Vysočina. Stránky Velkého Meziříčí se budou i nadále vyvíjet. Loni se na jejich rozvoj městu podařilo získat peníze i z evropských fondů. Vznikne nový Portál občana, který posilní a zpříjemní elektronickou komunikaci mezi občanem a městským úřadem. Uživatelé se tak mohou těšit na nový design, změní se částečně i barevnost, která bude pojata ve střízlivějším stylu. Přibýt by měl klikací rozpočet, vyjádření o stavu průběhu sítí a posíleny budou vazby v GISu, aby měli zajištěn pohodlný přístup jak úředníci, tak projektanti a stavební firmy.


Na kávu se starostou

Již od roku 2011 město pořizuje videozáznamy z jednání zastupitelstva. Videozáznamy jsou uložené na serveru krajského úřadu. „Na začátku jsme si půjčovali i nahrávací zařízení od krajského úřadu, ale byl problém, že se velmi často ve stejném termínu konala i jiná zastupitelstva. Nyní si půjčujeme zařízení od soukromé firmy. Lidé si zvykli sledovat zasedání na internetu. A tak se někdy stává, že se přenos kvůli příliš vysokému zájmu ,zadrhává‘,“ upřesňuje Radovan Necid. K transparentnosti úřadu přispívá i to, že jsou na webu zveřejňovány fotografie všech zastupitelů, ale dokonce i úředníků! Dozvíte se také, jestli je příslušný zaměstnanec v práci, a to díky ikonce Přítomnost úředníka. Velké Meziříčí je i na sociálních sítích, profil na Facebooku mají na starosti zaměstnankyně informačního centra. Na webu lze také jednoduše zprávy zde zveřejněné sdílet.
 
Specialitou velkomeziříčského webu je online chat se starostou. Proběhlo už šestnáct chatů a uživatelé se mohou ve vymezeném čase na cokoliv zeptat. „Když mám chat, tak jsou všichni vedoucí odboru k dispozici na telefonu, aby mi případně mohli s některými dotazy pomoci. Zpočátku nechodilo moc otázek. V prvních chatech deset, dvanáct, ale dnes už je to mnohem více. Proto jsem rozšířil možnost pro položení otázek. Chat je otevřen již od určité hodiny předcházejícího dne, podobně jako třeba na serverech českých deníků,“ uvádí starosta města. Další možností, jak komunikovat s představiteli města, je elektronická kniha přání a stížností. Od úřadu je zaručena odezva do pěti dnů. Všechny dotazy jdou v kopii starostovi, místostarostovi a tajemníkovi. Na určitou problematiku je vždy vybraný garant, který má na starosti odpověď. Pokud je otázka všeobecná, tajemník rozhoduje, kdo na ni odpoví. „Uvažuji ještě o školení úředníků, protože odpověď v některých případech není pro občana úplně praktická. Připadá mi, že občas je tak stručná, že pro někoho, kdo v oboru nepracuje denně, nemusí být srozumitelná. Dobré na druhou stranu je, že se úředníci s diskusí sžili a také veřejnost se naučila komunikovat s úřadem prostřednictvím internetu,“ doplňuje Radovan Necid. Starosta pořádá každý měsíc osobní setkání s občany na malé scéně kulturního zařízení Jupiter klub a příležitostně s tímto setkáním zajíždí i do místních částí města. Tato setkání se osvědčila, a proto dnes uvažuje i o zcela individuálním přístupu, který si vyzkoušel během volební kampaně. Ne každý má odvahu mluvit na veřejnosti nebo zajít na radnici. A tak starosta plánuje uspořádat „kavárnu“, na niž by se bylo možné elektronicky objednat.
 

Skejty i festivaly

Ve městě probíhají zajímavé akce jako filozofický festival či kulturní léto. Obě pořádá kulturní zařízení Jupiter klub. Do kulturního léta se může pořadatel daného vystoupení jednoduše přihlásit přes online rezervační systém – město dává na celé léto k dispozici pódium na náměstí a příslušenství. Filozofický festival je zase každý rok zaměřen na jiné téma a během týdne se konají přednášky s významnými osobnostmi. Například zde ze svého pohledu okomentoval filozofii i ekonom Tomáš Sedláček. Diskuse probíhají v Jupiter klubu, v kině, na zámku, ale i na gymnáziu.
 
O sportovní vyžití ve městě se pak starají spolky i sami mladí sportovci. Město původně uvažovalo o venkovním skateparku, byla zvažována varianta, že se vybere určitá plocha, vyasfaltuje se a spojí se s parkovištěm. Skejťáci přišli ale s nápadem, že by bylo řešením zřízení vnitřního parku, jaké se teď ve městech hojně objevují. A protože jsou překážky pod střechou, mohou být v provozu celoročně. Poslouží přitom pro více účelů, a to jak pro bikery, tak pro skejťáky. Město se tedy rozhodlo, že bývalou budovu technických služeb, kterou původně chtělo prodat, vyhradí právě pro skatepark. Skejťáci neplatí nájem, ale budovu mají na starosti, a to včetně elektřiny i oprav.
 
Velké Meziříčí uskutečnilo zajímavý projekt se švédským partnerským městem Vansbro, s nímž spolupracuje již od šedesátých let dvacátého století. Centrum zaměstnanosti, na jehož zřízení město získalo finanční prostředky z evropských fondů, fungovalo ve městě rok a půl. Pracovnice centra přitom uplatňovaly principy ze švédské metodiky. Do Velkého Meziříčí zavítali předseda švédské Agrární komory a hospodářské komory a úředníci z Vansbra, absolvovali několik přednášek, ale vzdělávali se i pracovníci českého úřadu práce. Výměna zkušeností probíhá i s Chorvatskem, zatím na bázi poznávání. Do Tisna se tak jela podívat základní umělecká škola či hudební soubory, Chorvaté si pro změnu do Velkého Meziříčí přijeli zalyžovat. Velké Meziříčí by rádo spolupracovalo více také s Českým a Valašským Meziříčím. Na kulturní léto přijede kapela z Valašského Meziříčí. S Českým Meziříčím, které má soubor složený z dětí základní školy, se hledá jiná příležitost, v rámci níž by mohly vystoupit.
 
Na jaře by mohla stát ve Velkém Meziříčí nová dominanta – rozhledna na Fajtově kopci ve tvaru šroubovice, zajímavě osvětlená, navržená architektem Václavem Hlaváčkem. Staví ji Ski klub Velké Meziříčí. Nyní se dokončuje konstrukce a dolaďují se technické detaily. Vymýšlejí se například zábrany proti možnému namrzání a také se řeší osvětlení, aby rozhledna vyhlížela tak, jak byla naplánována. Také centrum města by se za čas mohlo dočkat proměny. „Máme ideální možnost řešit některé potřeby, jako jsou nedostatečná parkovací místa. Na podzim město koupilo půlku bývalého areálu Svit, tedy zrušené továrny v centru města. Časem, až budou k dispozici dostatečné finanční prostředky, by město chtělo dokoupit i zbývající část. Zatím by měla proběhnout rozsáhlá diskuse s občany, k čemu všemu by prostor mohl sloužit. Nabízí se využití pro bydlení, parkování i klidovou zónu pro maminky s dětmi a seniory. Je třeba také vyřešit dopravní napojení této části. Podle územního plánu je zde naplánován malý obchvat města, ale zatím na něj nepanuje jednotný názor,“ upřesňuje Radovan Necid.
 
Dalším chystaným počinem je rekonstrukce náměstí, které je třeba opravit nejen kvůli inženýrským sítím, ale i povrchům a elektrice. Před Velkým Meziříčím stojí také výzva, jak se vypořádat s kamiony, které si zkracují cestu přes město. Samospráva zadala soukromé firmě přípravu projektu zákazu tranzitu nad dvanáct tun ve městě, ale tento krok je třeba ještě domluvit s Ministerstvem dopravy. „Co by nám pomohlo, je novela zákona o pozemních komunikacích, tedy jednoduchá možnost obcím tranzitní nákladní dopravu zakázat místní úpravou dopravního značení. Paragraf nachystal ministr dopravy Stanjura již před dvěma lety. Stejná věc totiž trápí Jihlavu, Meziříčí, Bíteš, Domašov, Hustopeče, Říčany, ale i Žebrák a všechny obce kolem D5. Nesouhlasím s tím, že by mělo být mýto na silnicích I. a II. třídy. Pokud zakážeme tranzit, kamiony se vrátí na dálnici a stát vydělá. Mýto je ale další daň pro koncové zákazníky, tedy nás všechny, a navíc na ně doplatí místní dopravci. Podle studie, kterou jsme si zadali podle pravidel Centra dopravního výzkumu, jsme totiž zjistili, že šedesát procent kamionů jsou právě kamiony z krajů Jihomoravského a Vysočiny,“ dodává starosta Velkého Meziříčí.
 
Ivana Jungová
 

vytisknout  e-mailem