Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bobový trenažér je již v provozu

Stavba unikátního letního trenažéru, která začala na jaře, je již u konce a ve středu 29. srpna se v pražské Stromovce i za přítomnosti bobistů uskutečnilo její slavnostní otevření. Posádka pilota Dominika Dvořáka si na něm vyzkoušela svůj první start. 

Čeští bobisté získali od mezinárodních partnerů ideální profil startovacího sklonu, odpovídající dráze olympijského Pekingu 2022. Trenažér je dlouhý 110 metrů se dvěma věžemi, z jedné má mírnější, z druhé prudší křivku sklonu, což nabídne možnosti zapojení více tréninkových prvků a zároveň dobrzdění v protisvahu. V konstrukci bobového trenažéru jsou zapuštěné kolejnice, zbytek povrchu je obložený tartanem, dráhu tak využijí nejen bobisté, ale i atleti.

„Počítáme i s náborovými závody, exhibicemi, možnými testy pro veřejnost, ale už příští rok bychom rádi požádali o pořádání letního mistrovství světa v tlačení, ve kterém jsme byli v historii úspěšní,“ má v plánu na využití unikátního sportoviště Martin Bohman, šéf Českého svazu bobistů a skeletonistů. Navíc se v obou věžích bude moci využít zázemí pro sklady materiálu a dílnu. „Desetiletí jsme se tu potýkali s nedostatečnými tréninkovými podmínkami. Od devadesátých let jsme dojížděli do Liberce, kde stál starší trenažér, ale ani po rekonstrukci v roce 2003 nebyl ideální. Až teď máme vlastní, je plně funkční a skvělý,“ prohlásil spokojeně Martin Bohman.

V nejbližší době (5. září) se tu chystá mezinárodní mistrovství České republiky a nezbývá než popřát bobistům „Sportu zdar“.

Foto: sport-pics.cz/Pavel Lebeda

vytisknout  e-mailem