Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečnost dětí na internetu. To je hlavní téma letošního Dne bezpečnějšího internetu

Ministerstvo vnitra se opět společně s Policií ČR a dalšími partnery připojuje ke Dni bezpečnějšího internetu. Hlavním letošním tématem je bezpečnost dětí na internetu. Mezinárodní kampaň Safer Internet Day se tento rok koná 8. února. Cílem je zvýšit povědomí o aktuálních nebezpečích v online prostředí a propagovat jeho bezpečné a pozitivní užívání. 

Ministerstvo vnitra proto 8. února 2022 organizuje společně se sdružením CZ.NIC odbornou konferenci, která propojuje subjekty veřejného, komerčního i neziskového sektoru při sdílení informací pro co nejefektivnější prevenci kybernetické kriminality. Přednášky o digitalizaci vzdělávání, prevenci a aktivitách k bezpečnosti na internetu, o online světě v dětských domovech či kyberprevenci ve školách reflektují letošní hlavní téma – bezpečnost dětí na internetu.

To vše se realizuje v době, kdy kybernetická kriminalita a kriminalita páchaná v kyberprostoru dosahuje rekordních čísel. V roce 2021 Policie ČR registrovala více než 9500 takových případů, oproti cca 1500 případů před 10 lety, kdy začaly být samostatně evidovány. Přitom celková kriminalita za tu dobu klesla o více než polovinu. Řada tradičních trestných činů se totiž přesouvá právě do kyberprostoru a část z nich pak zůstává skrytá a nepostižená.

„Oblast internetu je naprosto klíčovým prostředím, které nás dnes všechny ovlivňuje v našich pracovních i osobních životech. S pandemií nemoci covid-19 ještě více než kdykoli předtím. Pachatelé využívají stále sofistikovanější postupy. Proto je při předcházení kybernetickým trestným činům naprosto zásadní vzdělávání v obezřetnosti na internetu, zejména u těch nejvíce zranitelných, jako jsou děti či senioři,“ říká náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík.

Preventivní kampaně upozorňují dlouhodobě na problémy, které mohou vznikat v online prostředí, především na sociálních sítích či v digitální identitě. Snahou je, aby se internetový svět stal bezpečnějším a lepším místem pro všechny, zejména pro děti a mladé lidi. Mezi nejčastější případy kyberkriminality patří vedle podvodů i mravnostní kriminalita. Sexuální zneužívání dětí online (ale i offline) je globální problém, proti kterému je třeba bojovat, a to v rovině zefektivnění vyšetřování, prevence i pomoci obětem. Tato problematika bude patřit mezi priority českého předsednictví v Radě EU ve druhém pololetí tohoto roku,“ doplňuje Michal Barbořík, ředitel odboru prevence kriminality.

Ministerstvo vnitra společně s Policií ČR úzce spolupracuje se zástupci Úřadu vlády, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem průmyslu a obchodu a i dalšími partnery z komerční i nekomerční zóny, jako je například sdružení CZ.NIC, které v Česku provozuje Safer Internet Center.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem