Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečná náměstí i fotbalové stadiony. Ministerstvo vnitra prosadilo přísnější tresty za opakované porušování zákona

Přísnější tresty pro dealery drog i osoby, které nedodržují zákaz navštěvovat sportovní utkání. To jsou hlavní změny zákona o odpovědnosti za přestupky, který dnes, 18. listopadu 2019, prosadilo Ministerstvo vnitra (MV) na jednání vlády. 

Ministerstvo vnitra se rozhodlo řešit nefunkčnost vymahatelnosti práva vůči dealerům drog, která mj. znamená bezpečnostní riziko pro konkrétní lokality. Dosud dealerům hrozila za držení malého množství drog jen pokuta 15 tisíc Kč, kterou stejně neplatili. Teď by i za držení malého množství drogy mohl dealer dostat trest omezujícího opatření, tedy zákaz pohybovat se na konkrétně stanovených místech. „Nejen na Václavském náměstí, i na dalších místech v Praze, Ostravě, Brně či Ústí nad Labem trápí občany dealeři drog, které se nedaří efektivně trestat a dostat z těchto míst. Díky zpřísnění trestů se to konečně změní,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), podle kterého se už dealeři nebudou moci policistům a občanům donekonečna beztrestně vysmívat.  

Pokud totiž pachatel dostane pokutu 15 000 Kč za drogy a poruší zákaz zdržovat se např. na Václavském náměstí, dostane další pokutu 20 000 Kč. Pokud poruší zákaz podruhé, půjde o trestný čin s trestem vězení až dva roky. To umožní policii v konkrétních oblastech efektivněji řešit drogovou kriminalitu. Dodržování zákazu pohybu bude kontrolovat státní či obecní policie.

Stejný trest, tedy trestný čin odnětí svobody až na dva roky, bude hrozit problémovým fanouškům, kteří nebudou dodržovat zákaz návštěvy sportovních akcí. I v tomto případě se opakované porušování zákazu dle přestupkového řízení stane trestným činem.

Pyrotechnika

Další část návrhu MV řeší fotbalové výtržnictví v podobě pyrotechniky, která i v Česku v poslední době zapříčinila několik zranění. Její použití se nejen u nás považuje za nejnegativnější fenomén současnosti na sportovních akcí. MV proto sjednocuje právní úpravu a zavádí nový přestupek, který postihuje použití pyrotechniky v souvislosti se sportovním utkáním.

„Rizika používání pyrotechniky jsou tak závažná, že to musíme řešit. Neexistuje nic jako bezpečné použití pyrotechniky na stadionu, kterou bohužel často vidíme i u nás,“ upozornil Jan Hamáček s tím, že zpřísnění postihu je tak zcela namístě.

Sankce 10 až 50 tisíc Kč a při opakovaném přestupku až 100 tisíc Kč bude dle návrhu nejen za použití pyrotechniky na stadionu, ale i mimo stadion při přesunu na utkání, stejně jako za samotnou snahu pronést pyrotechniku na stadion.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem