Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Asistenti prevence kriminality v Kutné Hoře

V Kutné Hoře dne 29. června 2012 proběhla v dopoledních hodinách v Rytířském sále, Vlašského dvora tisková konference k nástupu nových asistentů ve městě Kutná Hora v rámci projektu „Asistent prevence kriminality“. 

Tohoto slavnostního dne se za Územní odbor Policie České republiky Kutná Hora zúčastnila vedoucí plk. JUDr. Blanka Matějů společně s Mgr. Vendulkou Marečkovou z Preventivně informační skupiny a npor. Bc. Karel Nový vedoucí Obvodního oddělení Kutná Hora. Za odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra pak jeho ředitelka Mgr. Jitka Gjuričová a JUDr. Tomáš Koníček. Za městskou policii Kutná Hora byli přítomni ředitel Oldřich Kubový a jeho zástupce Ing. Václav Mareček – mentor nově zvolených asistentů. A nechyběli nově zvolení asistenti paní Monika Klimentová, paní Darina Kalejová a pan Miroslav Zahradník a zástupci tisku a místní novináři.

Slavnostního slova a přivítání se ujal starosta města Kutné Hory RNDr. Ivo Šanc, CSc., poté předal slovo Mgr. Jitce Gjuričové, která ve stručnosti informovala o uvedeném projektu. Dále promluvila JUDr. Blanka Matějů, Která seznámila přítomné s bezpečností situací ve městě a popřála nově zvoleným asistentům hodně úspěchů, sil a pracovní nasazení s poznáním „nemá to chybu!“. Proslov měl také místostarosta města Kutná Hora Ing. Jiří Franc a v závěru slavnostního dopoledne dostali prostor na dotazy zástupci tisku a místní novináři.

Od 2. července 2012 budou mít městští strážníci v Kutné Hoře k dispozici asistenty, kteří budou pomáhat v oblasti prevence kriminality vedoucích tak, aby se snížil počet spáchaných trestných činů a přestupků. Působit budou v oblasti zajištění veřejného pořádku, budou vykonávat dohled u základních škol před začátkem vyučování i po skončení výuky, sledovat budou i případné náznaky projevů šikany, rvaček, okrádání školáků, kouření nebo případnou distribuci omamných látek přímo před budovami škol. Mimo jiné budou také kontrolovat herny, zda se v nich nezdržují osoby s věkem pod zákonem stanovenou hranicíI.

Asistenti prevence budou zpočátku vykonávat svou činnost po boku zkušeného strážníka, po důkladném proškolení a osvědčení se, budou mít možnost pracovat samostatně. Díky své osobní a místní znalosti budou předávat získané poznatky k dalším opatřením městské policii nebo Policii ČR. Svou přítomností by také měli zvyšovat pocit bezpečí v sociálně vyloučených lokalitách, měli by se stát prostředníky mezi romskou částí obyvatelstva a ostatními obyvateli. Asistenti budou v rámci projektu vybavení jednotným oblečením pro celoroční práci v terénu. Oblečení bude viditelně označeno nápisem „ASISTENT PREVENCE KRIMINALITY“.

Závěr slavnostního dne strávili zástupci odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra prohlídkou budovy Územního odboru Policie ČR Kutná Hora a posezením s plk. JUDr. Blankou Matějů nad dopolední kávou, na kterou je osobně a s radostí pozvala.

 

 

por. Mgr. Vendulka Marečková, PIO PČR Kutná Hora

vytisknout  e-mailem