Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Medaile Za zásluhy o české archivnictví

Medaile "Za zásluhy o české archivnictví" byla zřízena Nařízením Ministerstva vnitra č. 39 ze dne 9. prosince 2005 jako ocenění osob, které se zasloužily o rozvoj českého archivnictví (viz příloha). Autorem medaile je akademický sochař Michal Vítanovský. Diplom, který je certifikátem o udělení medaile, navrhla Šárka Macková.

Medaile_Za_zasluhy_o_ceske_archivnictvi-avers.JPG Medaile_Za_zasluhy_o_ceske_archivnictvi-revers.JPG
avers                                                     revers

Slavnostní ceremoniál udělení medaile se koná obvykle 1x ročně v budově Národního archivu na Chodovci za osobní účasti ministra vnitra a jeho náměstka pro veřejnou správu a legislativu. Jelikož ocenění je určeno i pro zahraniční odborníky, kteří se nemohou vždy ceremoniálu zúčastnit osobně, byla medaile předána v několika případech prostřednictvím českých zastupitelských úřadů.

Medaile byly uděleny poprvé v říjnu 2006, kdy ministr vnitra ocenil 21 odborníků. Tehdy byla jedna medaile udělena výjimečně "In memoriam". V roce 2007 byly medaile poprvé a dosud naposledy uděleny dvakrát. Kromě dubnového ceremoniálu se v říjnu téhož roku konalo mimořádné udílení medailí, které se uskutečnilo v souvislosti s dokončením a slavnostním otevřením nové budovy Moravského zemského archivu v Brně.

Od roku 2006 bylo uděleno celkem 320 medailí "Za zásluhy o české archivnictví", 54 z nich obdrželi zahraniční laureáti. Úplný přehled oceněných osob je uveden v příloze, zahraniční laureáti jsou vyznačeni barevně..

  

Odbor archivní správy a spisové služby, 22. září 2023

  

vytisknout  e-mailem