Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Anotace

Mgr. Martin FÜRBACH, katedra kriminalistiky, Policejní akademie ČR v Praze 

Nová databáze 3D obličejů
Kanadští autoři představují novou databázi 3D obrazů obličejů. Předpokládají využití této databáze pro potřeby identifikace osob, a to jak z kamerových záznamů, tak z jiných statických i dynamických záběrů obličeje. Databáze obsahuje 3000 osob, jejichž obličej byl digitalizován pomocí stereokamery. Tato databáze je za určitých podmínek dostupná i civilním výzkumným institucím pro potřeby studia identifikační hodnoty obličeje jak pro biometrické, tak tradiční kriminalistické aplikace.
(EVISON, M. P. - BRUEGGE, R. W. V.: The Magna Database: A Database of Three-Dimensional Facial Images for Research in Human Identification and Recognition. Forensic Science Communications, 2008, roč. 10, č. 2. Dostupné na internetu: http://www.fbi.gov/hq/lab/fsc/current/research/2008_04_research01.htm)
   
 
Změny v obličeji způsobené věkem a možnost jejich předvídání
Možnosti předvídat změnu obličeje v delších časových intervalech pro forenzní účely se snaží rozvíjet několik institucí. Tato problematika nachází využití například při pátrání po pohřešovaných osobách v dlouhodobém časovém intervalu. Zejména v případech ztracených nebo unesených dětí dochází vlivem růstu a vývoje v oblasti lebky ke změnám, které způsobí, že po delší době nebudou podle původní fotografie identifikovatelné. Američtí autoři se věnují této problematice z jiného pohledu – z oblasti biometrické aplikace rozeznávání obličejů s přihlédnutím ke změnám způsobeným stárnutím. Jejich databáze obsahuje 15 000 fotografií tisíců osob, pořízených v intervalech desítek let. Autoři diskutují přesnost počítačové identifikace v simulovaných experimentech.
(ALBERT, A. M. - RICANEK, K.: The MORPH Database: Investigating the Effects of Adult Craniofacial Aging on Automated Face-Recognition Technology. Forensic Science Communications, 2008, roč. 10, č. 2. Dostupné na internetu: http://www.fbi.gov/hq/lab/fsc/current/research/2008_04_research02.htm)
  
 
Další možnosti identifikace osob kromě DNA
Autor analyzuje jak své zkušenosti člena týmu pro identifikaci obětí, tak i analýzy publikovaných případů (ať už se jedná o teroristické útoky, nebo přírodní katastrofy). Zaměřuje se na možnosti identifikace v případech, kdy DNA z nejrůznějších důvodů (působení velkého tepla, rozklad mrtvoly) selže a snaží se nalézt optimální procedury pro identifikaci např. podle oblečení, antropologických a odontologických metod a dalších. Dále se věnuje analýze 116 případů, kde identifikace bylo dosaženo zejména pomocí tradičních technik.
(BARAYBAR, J. P. When DNA is Not Available, Can We Still Identify People? Recommendations for Best Practice. Journal of Forensic Sciences, 2008, roč. 53, č. 3, s. 533-540.)
  
 
Korelace délky trasologické stopy k pohlaví
Indičtí autoři se zabývají možnostmi určení pohlaví z rozměrů trasologické stopy nalezené na místě činu. K výpočtům používají tzv. „foot index“, který definují jako poměr délky stopy k její šířce násobený 100. I přesto, že se podařilo najít významnější statistické rozdíly, autoři vypovídající hodnotu tohoto indexu pro indickou populaci hodnotí spíše negativně.
(MOUDGIL, R. - KAUR, R. - MENEZES, R. G., KANCHAN, T. - GARG, R. K.: Foot index: Is it a tool for sex determination? Journal of Forensic and Legal Medicine, 2008, roč. 15, č. 4, s. 223-226.)
 
 
Chronické užívání alkoholu a možnosti detekce při pitvě
Italští autoři publikují literární rešerši metod s cílem určit, zda daná osoba chronicky požívala alkohol. Konstatují, že takové zjištění může mít velký význam z hlediska soudního lékařství, bohužel se těžko prokazuje a data ante mortem nejsou snadno k dispozici. V závěru studie upozorňují na několik metod, pomocí nichž lze prokázat chronické požívání alkoholu.
(RAINIOA, J. - DE GIORGIOA, F.: Objective post-mortem diagnosis of chronic alcohol abuse – A review of studies on new markers. Legal Medicine15, číslo 4, 2008, s. 223-226.)
 
 
Skupinová příslušnost střelného prachu
Švýcarští autoři se zabývají možnostmi optických metod při zkoumání střelného prachu. Studie byla zaměřena jak na vzorky prachu před spálením, tak po spálení. Autoři celkem analyzovali 181 druhů náplní nábojů. Podle jejich názoru je tato metoda velmi vhodná pro rozlišení možného druhu střeliva – i když při hoření střelného prachu by mělo dojít k jeho kompletnímu shoření, stává se to podle nich jen zřídka. Závěrem popisují databázi jednotlivých druhů náplní, která byla jako součást výzkumu vytvořena.
(PUN, K. M., - GALLUSSER, A.: Macroscopic observation of the morphological characteristics of the ammunition gunpowder. Forensic Science International, 2008, č. 2-3, s. 179-185.)
  
  
Vnímání kriminalistických stop pohledem soudců
Autor z právnické fakulty v Sydney se zabývá pohledem soudců na kriminalistické stopy. Konstatuje, že podle jeho názoru zejména v případech DNA dochází k nepochopení podstaty posudků a k nesprávné interpretaci. Autor proto vytvořil na základě několika případů studii mezi soudci. Účastníci byli dotázání na jednotlivá fakta, která mají vyplývat z prezentovaných závěrů, stupeň porozumění pak hodnotila komise. Autor analyzuje tři modelové případy, stupeň porozumění, názory soudců na důležitost jednotlivých úkonů související se zajišťováním stop a další.
(FINDLAY, M.: Juror comprehension and the hard case - Making forensic next term evidence simplex. International Journal of Law Crime and Justice, 2008, roč. 36, č. 1, s. 15-53.)
 
  
Porovnání automatických balistických systémů
Autor se zabývá porovnáváním dvou automatických identifikačních systémů používaných v balistice, konkrétně systémem IBIS (Integrated Ballistic Identification System) a BulletTRAX 3D. Autoři hodnotí schopnosti systému najít shodné střely. V experimentu bylo použito 10 zbraní a dva druhy střel – olověné a s pláštěm. Autorům se jeví jako lepší systém BulletTRAX 3D, který správně určil všechny olověné střely, naproti IBIS, který měl spolehlivost pouze 30 procent.
(BRINCK, T. B.: Comparing the Performance of IBIS and BulletTRAX-3D Technology Using Bullets Fired Through 10 Consecutively Rifled Barrels. Journal of Forensic Sciences, 2008, roč. 53, č. 3, s. 677–682.)
  
  
Kontaminace kostí pro genetické vyšetření
Němečtí autoři se zabývají možnou kontaminací kostrových nálezů jak v případech kriminalisticky relevantních, tak archeologických. V praxi kostrové nálezy nejsou zajišťovány s dodržováním bezpečnostních a hygienických zásad, autoři se proto věnují možnému vlivu kontaminace způsobené dotykem holé ruky. Podle jejich názoru kontaminace čistou DNA nebo slinami způsobuje problematickou interpretaci výsledků, kontaminace dotykem nepředstavuje z hlediska forenzně genetických expertiz problém.
(WURMB-SCHWARK, N. - HEINRICH, A. - FREUDENBERG, M. - GEBÜHR, M. -SCHWARZ, T.: The impact of DNA contamination of bone samples in forensic case analysis and anthropological research. Legal Medicine, 2008, roč. 10, č. 3, s. 125-130.)
  
  
Detekce výbušnin ve vlasech
Analýza nebezpečných látek jako drog a výbušnin ve vlasech se ukazuje jako vhodná neinvazivní metoda zjišťování. Povrch vlasů je velký a existuje vysoká pravděpodobnost, že osoba, která s výbušninami nebo drogami manipulovala, bude mít ve vlasech měřitelnou koncentraci těchto látek. Angličtí autoři se zabývají stanovením minimálního množství detekce pro triaceton peroxid, trinitrotoluen a nitroglycerin. Hranice se pohybují v řádu desetin mikrogramů.
(OXLEY, J. C. - SMITH, J. L. - KIRSCHENBAUM, L. J. - MARIMGANTI, S. - SRAVANTHI, V.: Detection of Explosives in Hair Using Ion Mobility Spectrometry. Journal of Forensic Sciences, 2008, roč. 53, č. 3, s. 690-693.)

vytisknout  e-mailem