Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Agendy okresních soudů elektronicky

Konzultace 

Koncem minulého roku byla dokončena implementace informačního systému ISAS na okresních soudech. Důvodem k realizaci tohoto projektu bylo zcela nevyhovující, pomalé a zastaralé vedení veškeré soudní agendy v papírové podobě.

Společnost CCA Group (1) tento systém vyvinula na základě výběrového řízení na dodavatele analýzy a aplikačního programového vybavení, které vyhlásilo Ministerstvo spravedlnosti České republiky. ISAS je speciální informační systém pro administrativu okresních soudů. Stávající pomocné programy sloužily pouze k částečnému vedení některých evidencí. Papírové vedení rejstříků bylo neefektivní a obnášelo velkou pracnost při vytváření pravidelných výkazů a statistik. Nový informační systém, vyvinutý na míru potřebám soudů, zahrnuje evidenční pomůcky (rejstříky, kalendář jednání) a umožňuje vytváření dokumentů sestavovaných přenesením údajů ze systému do připravených vzorů. Hlavním cílem bylo sjednotit evidenci a urychlit práci administrativy okresních soudů. ISAS zároveň poskytuje výstupy soudcům a dalším odborným pracovníkům. Byl navržen a realizován jako síťový informační systém s využitím dvouvrstvé architektury. Vzhledem k požadavkům na robustnost, spolehlivost a zabezpečenost celého řešení byla použita databáze Oracle. Zabezpečení proti ztrátě dat je na HW úrovni řešeno fyzickým ukládáním dat na serverech v redundantních diskových polích a dále pravidelným zálohováním databáze i aplikace na pásková zálohovací zařízení DAT.

Markéta Křivánková, správce aplikace ISAS na okresním soudě v Chomutově:

Již v průběhu zavádění systému začala být maximálně využívána lustrace osob a věcí prostřednictvím systému ISAS. Ta nahradila dříve používanou a poměrně zdlouhavou lustraci v ručně vedených papírových seznamech jmen. Postupně bylo upuštěno od vedení veškerých evidenčních pomůcek v papírové podobě, což podstatně ulehčilo a zjednodušilo práci vedoucích kanceláří. Zavedením programu ISAS na náš okresní soud došlo k zefektivnění práce, kterou spatřujeme zejména v možnosti uceleného přehledu a v okamžité dostupnosti veškerých informací o soudních záležitostech a jejich průběhu pro oprávněné zaměstnance, v neposlední řadě také v podstatném urychlení zpracování měsíčních výkazů a statistik.

Renata Jelínková, správkyně aplikace Okresního soudu v České Lípě:

ISAS přinesl soudu a soudnictví vůbec největší změnu v evidenci, jakou kdy justice zažila. Od tužky a papíru k počítačům a ISASu – úžasná cesta. I když začátky byly krušné, někdo se rozčiloval, někdo plakal, ale dnes, když otevřeme skříň se starými papírovými rejstříky, musíme se usmívat tomu, jak tomu bylo v minulosti. A noční můra všech vedoucích – výkazy a statistika? Jedním tlačítkem výkaz spočítá, druhým odešle výsledky na Ministerstvo spravedlnosti.

 

Poznámka:

  1. CCA Group a.s. je specialistou na systémovou integraci, dodavatelem profesionálních softwarových řešení pro řízení vzdělávání a administrativy pro různé typy firem i státní správu. Kromě těchto produktových pilířů je CCA Group ceněným partnerem v oblasti outsourcingu a poskytování expertů. Jedním ze strategických cílů společnosti je vývoj integrovaného vzdělávacího systému, který umožňuje reagovat na současné potřeby trhu, čímž firmám pomůže dosáhnout vysoké kvality, efektivity a zvýšení ekonomických výsledků.
     

vytisknout  e-mailem