Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

2008: Evropský rok mezikulturního dialogu

Konzultace 

Zastoupení Evropské komise, Úřad vlády ČR, Ministerstvo kultury a Institut umění oficiálně zahájily Evropský rok mezikulturního dialogu 2008.

V České republice získalo dotace z evropských a rozpočtových zdrojů šest organizací, jejichž projekty přispívají k vzájemnému poznávání kultur. Kromě nich bude po následující měsíce probíhat množství akcí, jejichž cílem je podpora kulturní různorodosti Evropy. Informace o projektech realizovaných pod hlavičkou ERMD 2008 přinášejí webové stránky www.mezikulturnidialog.cz.

V Evropské unii v posledních letech většina zemí získává jasně multikulturní charakter, ať už jde o rostoucí počet jazyků, náboženských vyznání či lidí nejrůznějšího etnického a kulturního původu. K Evropskému roku mezikulturního dialogu 2008 se připojilo všech 27 členských států. V rámci aktivit konaných na národní úrovni se lidé v Evropské unii budou moci seznámit s pestrým kulturním dědictvím a tradicemi svých sousedů a spoluobčanů. Národním koordinátorem pro Českou republiku byl Ministerstvem kultury jmenován Institut umění – Divadelní ústav. Na základě Národní strategie bylo z evropských zdrojů a státního rozpočtu finančně podpořeno sedm projektů šesti nevládních organizací. Náplní projektů je podpora hlavních principů a cílů Evropského roku mezikulturního dialogu 2008:

  • Barevná planeta, world music festival v Ústí nad Labem, realizovaný o.s. Poradna pro integraci.
  • Divadlo Archa v Praze s projektem „bez řečí, no problem…“, divadelní představení za účasti uprchlíků a azylantů žijících v České republice, českých studentů a umělců.
  • Projekt multikulturního festivalu Babylon Fest Brněnského kulturního centra.
  • Projekt Hlasohled realizovaný o. s. Půlnebí, hlasové multikulturní workshopy.
  • Divadelní představení Identita I.: Náš islám, zaměřené na vzdělávání diváků v oblasti islámské kultury a náboženství občanského sdružení REPT.
  • Výzkum programů multikulturního vzdělávání v České republice, realizovaný o. p. s. Člověk v tísni.
  • Aktualizace a rozšíření didaktické příručky pro učitele včetně zařazení metod výuky mezikulturního dialogu na školách – projekt realizován společností Člověk v tísni.

Kromě podpořených institucí proběhne pod hlavičkou Evropského roku mezikulturního dialogu 2008 celá řada dalších akcí neziskových organizací a kulturních menšin. Informují o nich výše zmíněné webové stránky. Portál je koncipován jako otevřené fórum nabízející prostor pro diskusi, zveřejňování názorů či komentářů. Organizátoři akcí souvisejících s tématem mezikulturního dialogu mohou vkládat do kalendáře upoutávky na své akce nebo zveřejňovat fotoreporty či videa.

Institut umění – Divadelní ústav vyzval ke spolupráci několik známých osobností, které budou v rámci roku vystupovat jako ambasadoři Evropského roku mezikulturního dialogu 2008 pro Českou republiku. Patří k nim operní zpěvačka čínského původu Feng-yűn Song, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura, zpěvačka kapely Monkey Business Tonya Graves, novinářka a zakladatelka občanského sdružení Berkat Petra Procházková a sociální pracovník a odborník na romskou problematiku Sri Kumar Vishwanathan. Kontakt na národního koordinátora ERMD 2008: Institut umění-Divadelní ústav, Celetná 17, 110 00 Praha 1, Jan Rolník, e-mail: jan.rolnik@divadlo.cz, tel.: 224 809 134. Aktuality o průběhu ERMD 2008 v EU, celoevropské ambasadory a projekty a další informace naleznete na www.dialogue2008.eu.

 

Text: Silvie Marková

vytisknout  e-mailem