Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

13,5 milionu Kč pro Litvu. Díky programu Pomoc na místě podpoříme migrační systém Litevské republiky

Česká republika věnuje Litevské republice peněžní dar ve výši 13,5 milionu Kč na podporu migračního systému země v souvislosti se situací na litevsko-běloruských hranicích. Dnes, 23. srpna 2021, o tom rozhodla vláda. Jedná se o další podporu poskytnutou z programu Ministerstva vnitra Pomoc na místě. 

Vláda ČR tímto gestem vyjadřuje zemi svou solidaritu s mimořádnou migrační a bezpečností situací. Tento dar výrazně přispěje k posílení ochrany vnějších hranic EU. Litva jej využije zejména k výstavbě fyzické bariéry na litevsko-běloruských hranicích, případně na zvyšování ubytovacích kapacit a přímou podporu migrantů a žadatelů o mezinárodní ochranu v zemi,“ říká ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Na situaci již reagovali čelní představitelé členských států EU a evropských institucí.

Peněžní dar navazuje na materiální pomoc ČR v hodnotě 3,2 mil. Kč. Z našeho programu Pomoc na místě jsme již poskytli například stany, skládací lůžka, deky nebo topidla. K tomu jsme využili zásoby Hasičského záchranného sboru ČR,“ dodává ministr vnitra.

Litva v reakci na zesilující migrační tlak posílila ochranu vnější hranice, zvýšila svoje přijímací kapacity a buduje na hranici s Běloruskem fyzickou bariéru. Do pomoci se skrze Evropský mechanismus civilní ochrany (UCPM) a bilaterální spolupráci již zapojila Česká republika a dalších 11 členských států. Podpora je též poskytována skrze vyslání policistů na litevsko-běloruské hranice v rámci agentury Frontex a další expertní pomoc je poskytována prostřednictvím Evropského azylového podpůrného úřadu (EASO) a agentury Europol.

POMOC NA MÍSTĚ

V rámci programu Pomoc na místě MV poskytlo finanční prostředky na projekty pro země Balkánu (Bosna a Hercegovina, Severní Makedonie a Srbsko), Blízkého východu (Jordánsko, Irák) a širšího Sahelu (Mali, Mauritánie, Niger a Senegal). V případě Balkánu finanční podpora napomohla posílení kapacit v oblasti azylové politiky nebo přijímání migrantů, další podpora šla mimo jiné na stabilizaci hraničních systémů a prevenci nelegální migrace ze zemí Sahelu. 
 

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem