Centrum proti hybridním hrozbám  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Medializace konceptu banderovců na české kvazi-mediální scéně

Ve snaze obhájit a v očích veřejnosti ospravedlnit ruskou agresivní válku vedenou proti Ukrajině přistoupil Kreml k šíření rozličných narativů snažících se zastřít geopolitické cíle Ruské federace. Takto se např. V. V. Putin snažil invazi na Ukrajinu obhájit s pomocí argumentu, že je údajně nutné ji denacifikovat. V souladu s tímto plánem dlouhodobě označoval Ukrajinu za stát, jemuž vládnou fašisté. 

I česká kvazi-mediální scéna šířila tento narativ a o Ukrajině, jejích obyvatelích i politické reprezentaci paušálně hovořila jako o fašistech, nacistech či „ukrofašistech“. Nezřídka hovořila i o „banderovské Ukrajině“. V posledních měsících a týdnech před invazí šíření tohoto narativu eskalovalo, což následně napomohlo úsilí Kremlu uskutečněnou invazi ruských vojsk na Ukrajinu v očích části české veřejnosti legitimizovat a ospravedlnit, právě s důrazem na údajnou nutnost Ukrajinu denacifikovat.

Na uvedeném grafu je zobrazeno, jak se na námi monitorované kvazi-mediální scéně (roli pro výběr monitoringu hraje originalita publikovaných textů a jejich relevance v oblasti vnitřní bezpečnosti) vyvíjel a v posledních dvou měsících před invazí rapidně zvýšil počet publikovaných článků se zmínkou o banderovcích.

MB1.JPG

Dne 25. února 2022 zablokovalo sdružení CZ.NIC osm „dezinformačních webů“, které se taktéž na šíření narativu o fašistické Ukrajině, a tedy i na legitimizaci následné invaze vojsk RF, podílely.

Na níže uvedeném grafu je zobrazeno, jak se na osmi zablokovaných webech (Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Voxpopuliblog.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz) vyvíjel a v posledních dvou měsících před invazí zvýšil počet článků se zmínkou o banderovcích.

MB2.JPG

SROVNÁNÍ MEDIALIZACE KONCEPTU BANDEROVCŮ NA KVAZI-MEDIÁLNÍ SCÉNĚ A V MAINSTREAMOVÉM MEDIÁLNÍM PROSTŘEDÍ

Medializace konceptu banderovců je patrná i mimo kvazi-mediální weby, liší se však kontext zmínek o banderovcích samotných a částečně i trend vývoje. Zatímco kvazi-mediální scéna banderovce zmiňuje v kontextu vykreslování Ukrajiny jako státu navazujícího na fašismus, v běžném mediálním prostředí se o banderovcích píše v kontextu historie, upozorňování na výroky zástupců Kremlu a prokremelsky orientovaných osob či v kontextu poukazování na dezinformační narativy.

Od 30. srpna 2021 do 27. ledna 2022 bylo v českém mainstreamovém zpravodajství (weby) zaregistrováno 220 498 článků a zmínka o banderovcích byla zaznamenána v 69 z nich. O banderovcích byla tedy zmínka v 0,0313 % článků.

Na kvazi-mediální scéně bylo ve stejném časovém období zaregistrováno 43 923 článků, z toho byla o banderovcích zmínka v 208 z nich. O banderovcích byla tedy na kvazi-mediální scéně zmínka v 0,474 % článků, což je více než 15 x více než v mainstreamových médiích.

Na uvedeném grafu je zobrazeno, jak se v mainstreamovém zpravodajství vyvíjel počet článků se zmínkou o banderovcích. Až do počátku ledna se zmínky o banderovcích vyskytovaly zřídka.

MB3.JPG

vytisknout  e-mailem 

MVČR 
internetové stránky Policie ČR