Centrum proti hybridním hrozbám  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Koronavirus: Přehled hlavních dezinformačních trendů a sdělení

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) se jakožto pracoviště Ministerstva vnitra věnuje v oblasti dezinformací pouze těm, které se týkají vnitřní bezpečnosti. 

Nicméně na základě rozhodnutí ministra vnitra rozšířilo v předchozím období svůj záběr i na detekci a analýzu dezinformačních narativů týkajících se pandemie. V rámci tohoto úkolu byl mj. ze strany CTHH zveřejněn přehled hlavních dezinformačních sdělení souvisejících s novým typem koronaviru SARS-CoV-2.  

Nárůst zájmu o téma COVID-19, doprovázející vývoj dění okolo tohoto onemocnění, jako nově přijímaná opatření vlády a vakcinace obyvatel, se projevuje i větším množstvím dezinformací, fabulací či manipulací a jejich novými variacemi. Vzhledem k tomu, že se konkrétní kroky, podnikané za účelem minimalizace důsledků pandemie, stávají předmětem dezinformačního působení, představují dezinformace a jejich dopad na chování občanů vážný bezpečnostní problém a překážku pro úspěšné zvládnutí krize. Dezinformační narativy se staly nosnou součástí ideologie extrémistických uskupení a vedou k radikalizaci části veřejnosti. To se projevuje nejen v online prostředí, ale i v reálném životě formou agresivity vůči lidem, kteří se podílejí na boji proti nepříznivé epidemické situaci.

V souvislosti s tímto stavem představuje CTHH přehled, kladoucí si za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o narativech, které tvoří vektory dezinformačního vlivu. Sdělení, z nichž se tyto narativy sestávají, přitom nemusí být ve všech případech nutně dezinformacemi (a mnohdy ze své podstaty též nejde o tvrzení jednoznačně vyvratitelná), avšak ve výsledku vždy o situaci vykreslují jednostranný a (přinejmenším) zavádějící obraz.

Základními rámci, v nichž dezinformační medializace dlouhodobě probíhá, jsou zpochybňování až démonizace epidemických opatření, odpor ke schválenýmvakcínám a znevěrohodňování oficiálních či mainstreamově prezentovaných informací, které se pandemie týkají. Konkrétně byly ze strany CTHH identifikovány následující dlouhodobé narativy (jedná se o výčet jednotlivých typů, ve skutečnosti zaznamenaná sdělení často vykazují kombinaci několika narativů).
 

Dezinformace o očkování

1.      Západní společnosti vyrábějící očkovací látky jsou nedůvěryhodné
TVRZENÍ: Západní producenti vakcín proti nemoci COVID-19 jsou nedůvěryhodní, mají temnou minulost a zákeřné zájmy, popřípadě jsou ve vleku zlých globálních elit Firmy a farmaceutická lobby se snaží zatajovat existenci léků proti onemocnění COVID-19, protože z očkování budou mít větší ekonomický zisk.

PŘÍKLAD:5 Mezinárodní výstražná zpráva o COVID-19. Zdroj: CFP; Skoro zapomenutý skandál: v roce 2009 dodala korporace Baxter do České republiky vakcíny infikované smrtelným virem, jen shodou okolností nedošlo ke katastrofě. Následně společnost koupil dnešní „mesiáš“ Pfizer!. Zdroj: NWOO

2.      Vakcíny jsou nedůvěryhodné či neúčinné
TVRZENÍ: Vakcíny byly vyvinuty příliš rychle a nebyly dostatečně testovány, proto mohou být neúčinné či přímo škodlivé a nelze jim věřit. Očkování lide se mohou nakazit, a proto je očkování zcela nefunkční a zbytečné, pokud ne kontraproduktivní.

PŘÍKLAD:Zneužívání lidských životů ve jménu vědeckých, vojenských a mocenských her. Zdroj: Svobodné noviny; KONEC LŽÍ O VAKCÍNÁCH. Zdroj: CFP

3.      Vakcíny jsou nebezpečné pro očkovaného
TVRZENÍ: Vakcíny proti nemoci COVID-19 jsou nebezpečné, mají vážné dlouhodobé vedlejší účinky, mohou způsobit AIDS, obrnu, ochrnutí, Alzheimerovu chorobu, neplodnost či smrt. Mnoho očkovaných následkem aplikace vakcíny zemřelo. Vakcíny jsou zvlášť smrtící pro určitou skupinu lidí (senioři, děti, těhotné ženy). Vakcíny na bázi mRNA negativně ovlivňují lidskou DNA a následky se projeví až za mnoho let. Vakcíny obsahují nežádoucí komponenty jako sledovací čipy, magnetické kovy nebo tkáně potracených plodů, které jsou zdraví škodlivé. Cílem očkování je zotročit nebo vyhladit populaci.

PŘÍKLAD:Peter Weis: Po tomto se dá očkovat na covid snad jen blázen. Zdroj: AC24; Superparamagnetické částice kysličníku železa v očkování a některé další detaily. Zdroj: Česko bez cenzury

4.      Očkovaní jsou nebezpeční pro své okolí
TVRZENÍ: Očkovaní lidé jsou líhní nákazy COVID-19 a nových mutací, takže díky očkování se virus více šíří a snáze mutuje. Nebezpečné látky obsažené v očkování se mohou při lidském kontaktu šířit z očkovaných na neočkované a mohou jim způsobit vážné zdravotní komplikace nebo v případě těhotných žen třeba i samovolný potrat. „Lékem“ na tyto „vakcinovanými osobami šířené patogeny“ (např. spike proteiny) mají být kupříkladu odvary z borovicového jehličí, badyánu, či dezinfekční látky a případné kombinace těchto a obdobných surovin.

PŘÍKLAD: Následky vakcinácie a iné ku COVIDu, možno dosť vážne. Zdroj: CFP; Všichni očkovaní jsou nebezpeční pro neočkované, protože vakcíny jsou přenosné a mohou je nakazit – to je ta skutečná pandemie. Zdroj: NWOO

5.      Ruské (příp. i čínské) vakcíny jsou z politických důvodů diskriminovány
TVRZENÍ: Vakcína Sputnik V je levnější, účinnější a bezpečnější než ostatní vakcíny, ale EU a ČR ji nechce schválit a používat z ideologických principů, protože je z Ruska. Raději nás nechají zemřít, než aby ji schválili.

PŘÍKLAD:EMA má jasno – Sputnik nesmí projít! Zdroj: NWOO; Názor a rozhodnutí: buď nejlepší vakcínu Sputnik V, nebo nic! Vydírat se nenechám! Zdroj: Skrytá pravda
 

Dezinformace o nemoci COVID-19

1.      Koronavirus byl vyvinut uměle/jako biologická zbraň
TVRZENÍ: Virus byl vyvinut jako biologická zbraň (Američany, globálními elitami, B. Gatesem atp.) s cílem změnit světové uspořádání či snížit populaci lidí na Zemi. Děje se tak v rámci tzv. Velkého restartu, instalace Nového světového řádu, božího trestu atp. Mutace koronaviru jsou nově vyvinuté nakažlivější viry.

PŘÍKLAD:Klobouky si držet nemusíte, už dávno ulétly. Zdroj: New World Order Opposition.

2.      Onemocnění COVID-19 není virového původu
TVRZENÍ: Onemocnění COVID-19 je šířeno parazity, bakteriemi, chemtrails, 5G sítěmi atp. Důkazem je vyšší koncentrace 5G vysílačů, pozitivní reakce nemocných na lék Ivermektin, který působí proti parazitům, a tak podobně.

PŘÍKLAD:Největší a nejzákeřnější pokus v historii lidstva, lživě vydávaný za Covid. Zdroj: Vox Populi.

3.      Epidemie je předstíraná, situace není závažná
TVRZENÍ: Nemoc COVID-19 je obyčejná chřipka s omezeným šířením, není nebezpečná a lehce se vyleží. Epidemie je zveličená, situace není vážná, počet úmrtí se příliš neliší od předchozích let, na jiná onemocnění umírá více lidí. Důvodem pro neúměrné zveličování epidemie je touha vlád zavádět totalitní opatření a snaha farmaceutických společností o ekonomický zisk.

PŘÍKLAD:V Německu se za rok „ztratilo“ 4000 JIP lůžek. Tak se „dělá“ krize v nemocnicích. Zdroj: Česká věc.

4.      Koronavirus je zástěrka pro omezení občanských svobod a zavedení totalitního státu
TVRZENÍ: Koronavirus neexistuje/není nebezpečný/byl uměle vytvořen, aby vláda mohla omezit lidská práva a svobody a zavést totalitní režim. Omezování práv je horší než během nacistické okupace a komunistické éry, policie je gestapo, neočkovaní jsou občany druhé kategorie, podobně jako židé v éře nacistického Německa.

PŘÍKLAD:Přichází totalitní období? Zdroj: Pravý prostor.

5.      Prevencí/lékem na COVID-19 jsou metody alternativní medicíny a další neověřené postupy

TVRZENÍ: K léčení nemoci COVID-19 lze využít termoreflexní nálepky, bělidlo, dezinfekci, oxid chloričitý, koloidní stříbro, homeopatika, pro tuto nemoc neschválené léky, frekvenční generátory a jiné obdobné přístroje a procedury spadající do oblasti takzvané alternativní medicíny.

PŘÍKLAD:Extrakt z pampeliškových listů blokuje vázání spike proteinů na povrch ACE2 buněk. Zdroj: Tadesco.
 

Dezinformace o epidemických opatřeních a jejich zdůvodňování

1.      Epidemická opatření neplní svou úlohu a jsou kontraproduktivní
TVRZENÍ: Epidemická opatření neochrání obyvatele před nákazou, naopak zabijí více lidí než virus. V jiných zemích jsou epidemická opatření mírná a situace je přesto klidná.

PŘÍKLAD:Šok z ČSÚ: Po izolování domovů důchodců vloni na podzim a po zahájení očkování seniorů v ČR došlo od počátku roku ke zvýšení jejich úmrtnosti o neuvěřitelných a děsivých 45% za prvních 17 týdnů tohoto roku! Statistika ČSÚ odhaluje podivnou souvislost, data totiž prokazatelně ukazují, že senioři začali mohutně umírat právě po zahájení lockdownů, když je nikdo nesměl navštěvovat! Statistika vám vyrazí dech i zuby! Proč v lockdownu, který měl seniory ochránit, jich ve skutečnosti zemřelo v průměru skoro o polovinu více než v době mimo lockdown. Zdroj: Aeronet.

2.      Nošení roušek poškozuje zdraví a riziko přenosu onemocnění nesnižuje
TVRZENÍ: Nošení roušek/respirátorů poškozuje imunitu, zabraňuje správnému okysličování organizmu a vylučování toxických látek a může způsobit vážné zdravotní následky i smrt. Nošení roušek nepomáhá, je to pouze symbol náhubku a projev snahy lidi umlčet.

PŘÍKLAD:Argumenty proti rouškám. Zdroj: New World Order Opposition.

3.      Testy na přítomnost nemoci COVID-19 jsou zbytečné/ohrožují zdraví
TVRZENÍ: Testy jsou zdrojem samotné nákazy či jiných patogenů. Čím více se testuje, tím více se koronavirus šíří. Testy nedokáží detekovat koronavirus. Při testování se do těla zavádějí čipy.

PŘÍKLAD:Superparamagnetické částice kysličníku železa v očkování a některé další detaily. Zdroj: Vox Populi.

4.      Statistiky počtu úmrtí na COVID-19 jsou zmanipulované
TVRZENÍ: Oficiální statistiky jsou záměrně chybné, zveličené a zmanipulované, aby vláda šířila strach a paniku. Nemocnice jsou ve skutečnosti prázdné. Nemocnice vykazují jako COVID pacienty i lidi s jinými problémy, protože za ně inkasují víc peněz. Hodnoty protiepidemického systému (PES) jsou samoúčelně navyšovány dle záměrů vlády.

PŘÍKLAD:V Česku nastal výpadek systému PES a po jeho opětovném nahození najednou vyskočila reprodukční situace opět na stupeň 4 a vláda už zase omezuje občany! Zdroj: Aeronet.

5.      EU zhoršuje pandemickou situaci
TVRZENÍ: EU není schopná na danou krizi efektivně reagovat, pouze škodí a zabraňuje efektivnímu řešení situace. Činí tak skrze byrokratické průtahy a snahy o znemožnění využití ruské vakcíny Sputnik V v EU.

PŘÍKLAD:Podivnosti kolem vakcín a mezinárodní politika. Zdroj: Nová republika.

vytisknout  e-mailem 

MVČR 
internetové stránky Policie ČR