Centrum proti hybridním hrozbám  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hlavní manipulativní narativy k tématu voleb do PS PČR 2021 na kvazi-mediálních webech a sociálních sítích

CTHH v době od 26. července 2021 do 11. října 2021 zpracovávalo na týdenní bázi monitoring hlavních narativů kvazi-mediální scény ve vztahu k volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Hlavním příjemcem monitoringu byla pracovní skupina na ochranu voleb při Úřadu vlády. Monitoring byl zaměřený na zajištění situačního povědomí o šíření dezinformací o volbách, mimo jiné na zpochybňování integrity volebního procesu. CTHH tento monitoring zajišťovalo z důvodu odpovědnosti Ministerstva vnitra za volební proces a vnitřní bezpečnost státu. 

Nejvýznamnější trendy narativů do data konání voleb:

  • Volby budou zmanipulované

Jedná se o narativ, který se začal objevovat už v průběhu měsíců července a srpna. Údajné způsoby manipulace volbami, které kvazi-mediální scéna prezentovala, byly různorodé a v čase se proměňovaly. Jako první se objevovaly predikce manipulace prostřednictvím opatření proti COVID-19 (např. zde), což je nicméně narativ, který následně téměř vymizel. Jako jedny z prvních se objevily rovněž narážky na manipulaci voleb ve chvíli výpadků elektřiny v momentě sčítání výsledků voleb, včetně odkazu na to, že se něco podobného již stalo v roce 2017 (např. zde).

Z manipulace volbami byla postupně obviněna i média a sociální platformy, konkrétně se jednalo o Facebook, který smazal stránku L. Volného kandidujícího za Volný blok, a dále Česká televize (např. zde nebo zde), která do svého formátu předvolebních diskusí nepozvala některé subjekty, které kvazi-mediální scéna propagovala, nebo Český rozhlas. Další texty se zabývají obecně tím, že mainstreamová média v ČR vytváří prostředí podpory určitých politických stran, které vyhovují zájmům „Bruselu“ nebo „globalistů“ (příklady zde a zde).

manipulace voleb byl obviněn i neziskový sektor, konkrétně byla kritizována aplikace spolku Milion chvilek pro demokracii (např. zde) a rovněž Člověk v tísni za projekt studentských voleb (např. (zde, zde, zde, zde a zde). Do voleb měla zasáhnout i EU, když kvazi-mediální scéna hojně reagovala na výrok eurokomisařky Jourové, který byl cíleně manipulativně vykládán tak, že se EK snaží narušovat suverenitu ČR a určovat, kdo může a nemůže být součástí vlády. Tento narativ se objevil na kvazi-mediální scéně opakovaně (např. zde, zde či zde).

V posledním předvolebním týdnu silně rezonovala kauza Pandora Papers, která byla rámována jako snaha „globalistů“ a George Sorose zmanipulovat volby ve prospěch Pirátů a Starostů (např. článek na webu Aeronet). Kauza měla mít rovněž za cíl zabránit vzniku koalice SPD a ANO (např. zde). Spoluúčast na údajném spiknutí měla mít podle některých komentátorů i Bezpečnostní informační služba.

V průběhu voleb samotných se na kvazi-mediální scéně objevil spíše slabší trend upozorňování na údajnou manipulaci volebními lístky. Na sociálních sítích se v sobotu 9. 10. například začaly šířit fotografie volebních uren s porušenou pečetí (příklady zde, zde, zde).  

  • Volby jsou zbytečné

Jedná se o narativ částečně navazující na ten o zmanipulovaných volbách – konkrétně se jedná o sdělení, že volby jsou zbytečné, protože nic nezmění (např. zde). V tomto smyslu několikrát vyjádřila i Anarchistická federace.

  • Koalice nejsou legitimní

Jedná se o narativ útočící na legitimní možnosti volebního procesu a legitimitu kandidujících subjektů, který se začal objevovat v průběhu léta a stal se více prominentním na konci září a začátku října (např. zde). Jednalo se o narativ, který byl později využíván i některými kandidujícími subjekty.

  • Útoky na kandidující subjekty

Nejvíce a dlouhodobě kvazi-mediální scéna útočila na Pirátskou stranu a následně také Starosty a koalici SPOLU. Jednalo se o narativy, které líčily obě zmíněné koalice jako „nepřátele“ - agenty „Bruselu“, sudetoněmeckého landsmanšaftu, globalistické politiky, podporovatele migrace, islamismu, „zeleného šílenství“ a podobně. Piráti byli vyobrazováni jako extrémistická strana spojená s anarchistickou organizací ANTIFA. Na šíření těchto narativů, které byly silně přítomné na kvazi-mediální scéně, se podílely i některé kandidující subjekty.

Nejvýznamnější trendy bezprostředně po vyhlášení výsledků voleb:

  • Volby jsou podvodné  

Jedná se spíše o fragmentovaný trend, který se šířil zejména mezi podporovateli hnutí ANO a Andreje Babiše (např. zde nebo zde) nebo Volného bloku (např. zde). Za volební podvod jsou stále považovány i volební koalice (např. zde nebo zde). Kvazi-mediální scéna se vrací i ke změně volebního zákona po zásahu Ústavního soudu, konkrétně kritizuje i ponechání možnosti tvořit volební koalice (např. zde). Oproti dříve popsanému narativu, že volby jsou zmanipulovány, se jedná spíše o napadení některých principů, podle kterých se volí (např. volební koalice, zákon o volbách), nikoliv proces jako takový.

  • Zvítězil Brusel a globalisté, což povede k snížení životní úrovně

Objevuje se narativ reflektující prozápadní orientaci koalice SPOLU (především pak ODS), který označuje za vítěze voleb Brusel, globalisty, G. Sorose atp. Součástí tohoto narativu je předpoklad kopírování údajných negativních jevů Západu, jako úpadek státu (návrat k polistopadové době), zdražování, pokles životní úrovně, odklonění se od tradičních hodnot a zvýšení zájmu o životní prostředí („zelené šílenství“), v některých případech je očekávána propagace multikulturalismu, genderismu, veganství, homosexuálních vztahů, uprchlíků, posun k neomarxismu, posilování epidemických opatření („covidový fašismus“) atd. (příklady zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde).

  • Výsledek voleb je ovlivněn cizím vměšováním

Ruský státní web Sputnik přinesl komentář Jeleny Paniny, členky Výboru pro mezinárodní záležitosti Státní dumy Ruské federace, podle které je volební výsledek (porážka hnutí ANO) zapříčiněn vměšováním do vnitropolitických záležitostí ČR a „rusofobní hrátky“. Údajným vměšováním má být kauza Pandora Papers. Jako vměšování hodnotí kauzu Pandora Papers i Aeronet, který za ní vidí globalisty a G. Sorose. 

Komentář CTHH:

Všechny zmíněné narativy, které se objevily v souvislosti s volbami, v určitém slova smyslu navazují na dlouhodobé trendy produkce kvazi-mediálních webů a sociálních sítí – systematické budování nedůvěry ve stát a elity, nedůvěra až odpor vůči EU, útoky na mainstreamová média či neziskové organizace a další. V případě útoků na vybrané kandidující subjekty se pak jednalo o strašení negativními dopady ilegální migrace a migranty, což je rovněž téma na kvazi-mediální scéně dlouhodobě přítomné. Zpochybnění instituce voleb jako zbytečné pak představuje narativ útočící na důvěru v jednu ze základních institucí demokratického státu, což koresponduje s analýzou, kterou CTHH zveřejnilo již dříve.

Z  předvolební produkce kvazi-mediální scény se zdálo vysoce pravděpodobné, že v případě neúspěchu tzv. vlasteneckých formací (typicky Volný blok a SPD, částečně Trikolóra a další menší formace), které se těšily v rámci této scény obecně velké podpoře, by mohlo dojít k intenzivnějšímu budování narativu o „ukradených volbách“, který jsme mohli sledovat například v případě prezidentských voleb v USA. V průběhu sčítání výsledků voleb a bezprostředně po nich nicméně tato aktivita scény opadla a byla charakteristická zejména zklamáním z výsledků, hledáním viníků i v rámci scény nebo predikcí chmurné budoucnosti pod vládou středových a pravicových stran. Zdůrazňováno také bylo, že nás jako ČR čeká vláda „Bruselu“, „covidové totality“ a celkově zhoršení životní úrovně. Narativ o manipulaci s výsledky voleb se objevoval u podporovatelů Volného bloku, ale také příznivců Andreje Babiše, nicméně spíše ve fragmentované podobě.

vytisknout  e-mailem 

MVČR 
internetové stránky Policie ČR