Bezpečnostní výzkum  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Setkání s partnery v oblasti bezpečnostního výzkumu

V reprezentačním areálu Spiritka v Praze se dne 14. února 2024 konalo každoroční setkání zástupců ústředních orgánů státní správy a dalších partnerů podílejících se na spolupráci v oblasti bezpečnostního výzkumu. 

Hosty přivítal Pavel Vařeka, ředitel kanceláře vrchního ředitele sekce vnitřní bezpečnosti a policejního vzdělávání, který shrnul dění v bezpečnostním výzkumu v roce 2023 a poděkoval za dosavadní spolupráci napříč resorty. Následně se hostům představil nový ředitel odboru bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání Luděk Michálek, který nastínil téma a cíle setkání.

První část setkání se tradičně věnovala aktuálnímu dění v oblasti bezpečnostního výzkumu. Jan Vykoukal účastníky informoval o stavu a průběhu realizovaných programů a shrnul dění v oblasti bezpečnostního výzkumu v roce 2023. S budoucím vývojem a novými směry rozvoje v oblasti bezpečnostního výzkumu účastníky seznámil Luděk Moravec. V první části setkání dále vystoupili Michal Pazour z Technologického centra Praha a Jan Ludvík z Univerzity Karlovy s prezentacemi věnovanými analýze prostředí bezpečnostního výzkumu v letech 2017–2023 a k využití výsledků bezpečnostního výzkumu. Prezentace obsahovaly shrnutí aktuální situace v oblasti bezpečnostního výzkumu, výsledky analýzy prostředí v období 2017-2023 a plány do budoucna. Důraz byl kladen na uplatnění výsledků v praxi, identifikaci bariér implementace a návrhy na zlepšení. Dále byl komentován rozvoj spolupráce s klíčovými příjemci z řad vysokých škol a podniků. Shrnutí prezentace zdůraznilo potřebu udržet dynamiku v klíčových oblastech, prohloubit spolupráci a zvýšit aplikační potenciál.
 
Druhá část setkání se zaměřila na popularizaci projektů bezpečnostního výzkumu a prezentaci výsledků s důrazem na jejich praktické využití.
 
Jako první vystoupil z Masarykovy univerzity Martin Drašar, který zde uvedl svůj světově jedinečný projekt AI-Dojo: Multiagentní testbed pro výzkum a testování umělé inteligence v kyberbezpečnosti podpořený v rámci programu Strategická podpora rozvoje bezpečnostního výzkumu ČR 2019-2025 (IMPAKT 1), který v oblasti kyberbezpečnosti představuje modulární systém pro procedurální generování kyberbezpečnostních scénářů pro výcvik a přípravu týmů chránících informační infrastruktury.

 
Druhým prezentovaným projektem byl Modulární multisenzorický profesní oděv k řízení rizika, ochraně zdraví a bezpečnosti členů IZS pomocí metod umělé inteligence podpořený také v rámci programu IMPAKT 1, který představili Zdeněk Hon a Pavel Smrčka z Českého vysokého učení technického v Praze. Tento projekt se zaměřuje na vývoj profesionálního oděvu pro členy integrovaného záchranného systému s cílem zvýšit jejich bezpečnost, monitorovat vnější prostředí a fyziologické parametry během zásahu a případně i výcviku, a to vše v aktuálním čase s potencionální možností predikce závažných onemocnění.
 
Závěrečná prezentace od Marka Kotrlého z Kriminalistického ústavu a Richarda Kadeřábka z Radalytica a.s. se věnovala projektu  Expertní robotický multimodální systém pro nedestruktivní forenzní analýzu materiálů, který je podpořen v rámci Programu bezpečnostního výzkumu ČR 2021-2026: vývoj, testování a evaluace nových bezpečnostních technologií (SECTECH). Představený robotický systém pro nedestruktivní forenzní analýzu materiálů umožňuje díky výměnným hlavicím RTG průsvit, průmyslový CT, multispektrální analýzu, prvkovou mikroanalýzu, 3D tomosyntézu, nebo práškovou difrakci. Díky své variabilitě lze robotický systém využít pří vyšetřování havárií, kontrole výrobních procesů, analýze pravosti uměleckých děl či perel, nebo při kontrole změn VIN čísel u motorových vozidel.
 
Setkání s partnery v oblasti bezpečnostního výzkumu přineslo zajímavý přehled o aktuálních trendech a projektech v oblasti bezpečnostního výzkumu a prezentace nabídly inspiraci pro další spolupráci a rozvoj v této klíčové oblasti.

Odkazy do noveho okna

Foto01.jpg

Foto01.jpg 

Detailní náhled

Foto02.jpg

Foto02.jpg 

Detailní náhled

Foto03.jpg

Foto03.jpg 

Detailní náhled

Foto04.jpg

Foto04.jpg 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem