Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
 
 

Zavedení přímé volby starostů v „malých obcích“ ve volbách v roce 2014 – informace o zrušení vládních úkolů

Usnesením vlády ze dne 25. ledna 2012 č. 55 vláda uložila ministru vnitra zpracovat ve spolupráci s místopředsedkyní vlády a předsedkyní Legislativní rady vlády a vládě do 30. června 2013 předložit návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů, a návrh změn souvisejících právních předpisů, které jsou nezbytné pro zavedení institutu přímé volby starostů do právního řádu České republiky. 

Dne 6. února 2013 schválila vláda na svém zasedání návrh Plánu legislativních prací vlády na rok 2013. Z Plánu byly vypuštěny dva úkoly pro Ministerstvo vnitra, a to předložit návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů, a návrh zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony. Ministerstvo vnitra s ohledem na předpokládanou věcnou i časovou náročnost legislativního procesu doporučilo přehodnotit úkoly týkající se zavedení přímé volby starostů s tím, že je nezbytné nejprve vyhodnotit zkušenosti z přímé volby prezidenta republiky a přijmout nový volební zákon; teprve na základě výsledků projednávání takového volebního zákona by případně měla být řešena otázka přímé volby starostů.
 
Následně vláda usnesením ze dne 27. března 2013 č. 221 ke zprávě o plnění úkolů uložených vládou s termínem plnění od 1. února do 28. února 2013 oba výše uvedené úkoly ministra vnitra zrušila.
 
S ohledem na tyto skutečnosti ukončilo Ministerstvo vnitra práce na legislativních návrzích souvisejících se zavedením přímé volby starostů.


Odbor dozoru a kontroly veřejné správy, 9. 4. 2013

Sbírka zákonů

NOT FOUND  NOT FOUND