Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výroční zpráva o situaci v oblasti migrace a integrace za rok 2022

Ministerstvo vnitra České republiky ve spolupráci s ostatními rezorty vypracovalo Zprávu o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky v roce 2022, kterou dne 12. července 2023 schválila vláda České republiky. 

Zpráva podává podrobnou informaci o situaci v oblasti legální a nelegální migrace, mezinárodní ochrany a integrace cizinců na území České republiky v roce 2022 a porovnává některé profilové ukazatele s rokem 2021, případně lety předcházejícími. Přináší tak základní migrační trendy v České republice.

Početná uprchlická vlna z Ukrajiny byla v roce 2022 dominantním jevem s dlouhodobými dopady na oblast migrace a integrace. Poprvé byl na úrovni Evropské unie aktivován institut dočasné ochrany a do České republiky v přepočtu na obyvatele směřovalo nejvíce uprchlíků. V důsledku toho se výrazně zvýšil celkový počet cizinců pobývajících na území a poprvé překročil hranici 1 milionu osob. Struktura cizinců z hlediska státních příslušností je dlouhodobě stabilní. Nejvíce cizinců pochází z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu.

V oblasti nelegální migrace čelila ČR výrazně početné vlně tranzitní nelegální migrace, a to zejména v důsledku zvýšeného migračního tlaku na vnější hranici EU přes západobalkánskou trasu. Česká republika nadále zůstává pro nelegální migranty, mezi nimiž dominovali občané Sýrie, především zemí tranzitní.

Kompletní Zprávu je možné nalézt na webu MV: Výroční zprávy o situaci v oblasti migrace a integrace

vytisknout  e-mailem