Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vláda souhlasí s plánem MV zřídit Mobilní jednotku cizinecké policie

Vláda dnes, ve středu 11. května 2016, schválila zřízení Mobilní jednotky služby cizinecké policie. Tato jednotka bude mít celkem 181 členů a kromě okamžitého zajišťování bezpečnosti v ČR v souvislosti s nelegální migrací či případné ochrany našich hranic bude také připravena k okamžitému vyslání do zahraničí k ochraně vnější schengenské hranice. 

Mobilní jednotka služby cizinecké policie bude dislokována v Praze, Brně, Ostravě a v Pardubicích a v případě potřeby bude působit také v nových zařízeních pro zajištění cizinců. „Přestože Česku se díky striktnímu dodržování našich i mezinárodních zákonů větší migrační vlna vyhýbá a v detencích je jen něco přes 100 nelegálních migrantů, v evropském měřítku se situace zatím nelepší. Nová speciální mobilní jednotka Cizinecké policii umožní ještě lépe a rychleji reagovat na možné změny a těžko předvídatelná rizika v souvislosti s migrační krizí,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.  

Jednotka bude složena jak ze současných policistů, tak z nováčků a bude mít široké využití. Mimo problematiku nelegální migrace se bude např. podílet na odhalování a zabraňování terorismu a organizovanému zločinu, zabezpečení ochrany bezpečnosti a veřejného pořádku při konání veřejných shromáždění, sportovních a kulturních akcí celostátního i regionálního charakteru a poskytování pomoci při likvidaci následků katastrof a živelných událostí.


Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem