Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra pomůže dalším státům při řešení migrační krize

Na návrh Ministerstva vnitra vláda dnes, 11. října 2017, schválila uvolnění dalších peněz na pomoc jiným státům při řešení migrační krize. Ministerstvo tak v rámci programu na pomoc uprchlíkům uvolní dalších 47 milionů korun. Peníze půjdou do Iráku a na společný česko-italský projekt v Pobřeží slonoviny. 

V Republice Pobřeží slonoviny žije až 700 000 osob bez státní příslušnosti, které jsou znevýhodněné a s nadějí na lepší životní podmínky podstupují nebezpečné cesty do Evropy. Ministerstvo vnitra spolu s italskými kolegy připravilo společný projekt, jehož účelem je reintegrace občanů Pobřeží slonoviny, včetně stabilizace osob bez státní příslušnosti.

Cílem je zlepšit jejich postavení přímo v zemi původu, a přispět tak ke stabilizaci migrační situace v celém regionu západní Afriky. Na realizaci společného projektu uvolní ministerstvo 27 milionů korun.

Zbývající peníze, tedy 20 milionů korun, poputují do Iráku na budování infrastruktury a pomoc uprchlíkům, kteří museli v důsledku ozbrojeného konfliktu opustit své domovy. V Iráku je v současné době vnitřně vysídleno více než 3,4 milionu osob, navíc se zde nachází přibližně 244 tisíc syrských uprchlíků. Dar České republiky bude směřovat do provincie Dohuk a do okresu Al-Hamdaniya: 10 milionů Kč půjde Guvernorátu Dohuk na asistenci uprchlíkům včetně vnitřně vysídlených osob a zajištění lékařské péče v této provincii, 10 milionů Kč půjde do okresu Al-Hamdaniya na obnovu infrastruktury, zejména na zajištění dodávky vody, elektřiny a obnovu školského zařízení.

Dary jsou financovány převážně z „Programu Ministerstva vnitra na asistenci uprchlíkům v regionech původu a prevenci velkých migračních pohybů“, sedm milionů jde z rozpočtové rezervy Ministerstva vnitra. V roce 2017 ministerstvo uvolnilo na pomoc ostatním státům s migrací již téměř 131 milionů Kč.


Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem