Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zrušení vízové povinnosti pro občany Makedonie, Srbska a Černé Hory při krátkodobých cestách do Schengenu

Občané Makedonie (bývalá Jugoslávská republika Makedonie), Srbska a Černé Hory nebudou od 19. prosince 2009 potřebovat pro krátkodobé cesty do schengenského prostoru víza. 

Rozhodli o tom ministři vnitra na pravidelném zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu dne 30. listopadu 2009.

Jedná se o změnu nařízení (ES) č. 539/2001, kterým se stanoví seznam třetích zemí, jejichž státní příslušníci musí mít při překračování vnějších hranic vízum, jakož i seznam třetích zemí, jejichž státní příslušníci jsou od této povinnosti osvobozeni. Osvobození se týká pouze držitelů biometrických pasů, a to s účinností od 19. prosince 2009.

Vízová liberalizace se bude vztahovat i na cesty do Bulharska, Rumunska a na Kypr, které sice ještě nejsou schengenskými státy, nicméně se k uplatňování schengenského acquis plně přihlásily.

Vzhledem k tomu, že na Velkou Británii a Irsko se nařízení (ES) č. 539/2001 nevztahuje, budou muset občané Makedonie, Srbska a Černé Hory i nadále před návštěvou těchto dvou zemí požádat o britské, resp. irské vízum, a to bez ohledu na to, zda budou mít biometrický pas či nikoliv.

Pokud bude občan Makedonie, Srbska či Černé Hory disponovat cestovním dokladem, jenž nebude obsahovat biometrické prvky, musí si před svou cestou do schengenského prostoru požádat o vízum stejným způsobem jako dosud.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


2. prosince 2009

vytisknout  e-mailem