Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zřízení Asistenta při jednání s policií a dalšími úřady

Jedním z velmi účinných nástrojů prevence a řešení kriminality v prostředí sociální exkluze je asistent při jednání s policií a dalšími úřady. Policejní asistence je terénní službou, která usnadňuje obyvatelům sociálně vyloučených lokalit, obývaných převážně menšinovou populací, kontakt a komunikaci s policií.
  
Asistenti se trvale pohybují přímo v lokalitě, monitorují situaci obyvatel zde žijících, všímají si problémů, komunikují s lidmi a nabízí poradenství a pomoc. Usilují o navázání důvěry a kontaktu obyvatel sociálně vyloučených lokalit s Policií ČR, oficiálními úřady a dalšími institucemi. Klienty asistentů policie jsou především oběti a svědci latentní kriminality (lichvy, kuplířství, distribuce drog, obchodu s lidmi, kriminality mládeže atd.). Kromě pomoci svým klientům poskytují asistenti policie pomoc také policistům. Svou znalostí prostředí a lidí v něm žijících pomáhají asistenti policistům v lepší a rychlejší orientaci ve specifickém prostředí. Během realizace projektů se ukázalo, že využívání asistenčních služeb má v policejní práci své opodstatnění, neboť představuje pro P ČR účinný nástroj k výrazné eliminaci kriminality v problémových lokalitách. Policisté jsou díky fungování asistentů schopni lépe se orientovat v dané lokalitě, získávají možnost navázání kontaktů „zevnitř“ komunity.
 
Asistenta zaměstnává buď samospráva, nebo nevládní organizace, a projekt je tedy vždy postaven na partnerství a úzké spolupráci P ČR s dalšími subjekty. V současné době asistenti fungují v Plzni a Přerově (ve spolupráci s organizací Člověk v tísni o. p. s.), v Ostravě (o. s. Vzájemné soužití), Brně (Drom o. s.) a v Karviné (Sociální služby Karviná p. o.).

vytisknout  e-mailem