Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejné slyšení ke státním maturitám v Senátu

Veřejné slyšení k maturitám v Senátu. Veřejné slyšení k maturitám v Senátu.

Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice uspořádal 14. dubna v Senátu veřejné slyšení na téma, které v současné době zajímá nejen odbornou, ale i laickou veřejnost, a to plánované státní maturity. Státní maturity by měli studenti skládat ve školním roce 2010/2011, letos v říjnu se má konat jejich generální zkouška. Veřejné slyšení inicioval senátor Marcel Chládek na základě dvou petic, které na toto téma byly do Senátu doručeny.
 
První z petic pokládá připravený koncept nových maturit za naprosto nevyhovující. Autoři petice mimo jiné navrhují vypustit ze školského zákona písemnou práci a ústní zkoušku z českého jazyka a literatury. Domnívají se, že připravovaná podoba písemné maturitní zkoušky neposkytuje čas ani prostor k prokázání intelektuální a jazykové úrovně žáka. Ústní část podle petentů vede k formalismu a potlačuje aktivní a tvůrčí přístup učitele i žáka k výuce.
 

Předání petice ministryni školství Miroslavě Kopicové. Předání petice ministryni školství Miroslavě Kopicové.

Druhá petice se týká připomínek ke školením učitelů, jichž se zúčastnila téměř polovina všech středoškolských pedagogů. V petici upozorňují na reálná úskalí spuštění státních maturit v současném stavu. Vyslovují obavu, že spuštění systému v současné době povede k destabilizaci celého vzdělávacího systému. Zároveň pedagogové vytýkají tvůrcům nové koncepce, že neberou v potaz jejich konkrétní připomínky a praktické podněty. Zástupci petičních výborů podpisové archy předali ministryni školství Miroslavě Kopicové, která se veřejného slyšení aktivně účastnila. Ve svém vystoupení nový koncept státních jednotných maturit obhajovala. Od diskutujících chtěla slyšet o konkrétních bariérách, které je třeba před jejich ostrým spuštěním odstranit. „Odstraňujme chyby, nebourejme dům,“ uvedla ministryně M. Kopicová. Má za to, že v systému středoškolského vzdělávání je třeba zaručit standard, co mají studenti končící střední školu umět. Podle jejích slov by bylo nesmyslné začít s projektem opět od začátku. Vedle dalších časových průtahů by Česká republika musela mimo jiné vrátit značné sumy, které na celý projekt poskytla Evropská unie. Státní maturity se připravují již 14 let. Nynější koncepce byla schválena v Poslanecké sněmovně i v Senátu výraznou většinou hlasů na jaře roku 2008. Podle M. Kopicové je s podivem, že se odpůrci maturit ozývají až nyní.  S projevem na slyšení vystoupili také iniciátoři petice Mgr. Ladislav Vasevič a Mgr. Jitka Přibenská a ředitel CERMATu Pavel Zelený. Svá stanoviska k peticím vyjádřili i další diskutující.
 
Senát učinil další krok k tomu, jak zpřístupnit svůj areál široké veřejnosti. Ve středu 14. dubna byly na 1. nádvoří Valdštejnského paláce slavnostně otevřeny nové prostory rozšířené Trčkovské galerie, která se nachází ve starobylých palácových sklepních prostorách. Je zde instalována stálá expozice protokolárních darů, které senátoři dostali při oficiálních přijetích a na zahraničních cestách, zejména v letech 2008 a 2009. Část expozice je věnována českému předsednictví Evropské unie. Je zde rovněž nově upravená expozice protokolárních darů, které senátoři při oficiálních jednáních předávají. Nově vystavených darů je přes osmdesát, návštěvníci tak mohou obdivovat celkově 250 vystavených exponátů z 50 zemí světa. V rámci rekonstrukce byly očištěny cihlové klenby, byly opraveny schody a vyštukována část klenby nových prostor. Vyčištěna a osvětlena byla také vodní jímka. Původní Trčkovská galerie byla otevřena přesně před dvěma lety v prostoru, kde původně stával Trčkovský dům. Zpřístupněné sklepy jsou tedy  zhruba ještě o sto let starší než samotný Valdštejnský palác. Do Trčkovské galerie mohou návštěvníci Senátu přijít každý den, otevřeno je od devíti hodin do půl páté, v letních měsících do 18 hodin. O víkendech a státních svátcích je otevřeno od 10 hodin.

text -kk-
foto archiv Senátu PČR

vytisknout  e-mailem