Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Závěry konference "Kybernetické výzvy a hrozby - CYBER" a vyplývající doporučení (aktualizováno)

Na mezinárodní konferenci "Kybernetické výzvy a hrozby - CYBER", organizované dne 14. listopadu 2008 Ministerstvem zahraničních věcí České republiky a Ministerstvem vnitra České republiky se sešli bezpečnostní experti z České republiky, Francie, Německa, Spojeného království, Nizozemska a dalších zemí, aby sdíleli své zkušenosti a poznatky v oblasti předcházení a řešení zneužívání internetu k nelegálním aktivitám, zejména k propagaci terorismu či extremismu. 

  1. Závěry konference
  2. Doporučení

Závěry konference

  • Efektivní využívání informačních a komunikačních technologií neoddělitelně souvisí se svobodným přístupem k informacím, sdílením dat a zvětšením prostoru pro vzájemnou komunikaci. Naším úkolem je tyto výhody nijak neomezovat a zároveň zajistit bezpečné podmínky pro jejich fungování.

  • Bezpečný kyberprostor je nezbytnou podmínkou rozvoje, týkajícího se všech obyvatel společného prostoru svobody, bezpečnosti a spravedlnosti, a souvisejícího s koncepty eGovernmentu.

  • V boji proti diametrálně odlišným hrozbám v kyberprostoru je možné využít řadu podobných či stejných postupů, nástrojů a metod (legislativní, organizační, technické či jiné povahy).

  • V maximální míře je třeba využít už existujících nástrojů či mechanismů, respektive vyměňovat si zkušenosti o jejich využívání v jednotlivých členských zemích. Příkladem může být sdílení informací o praktických aspektech implementace směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/24/ES (pdf, 88 kB) o uchování údajů vytvořených nebo zpracovaných při poskytování veřejně dostupných služeb v odvětví elektronických komunikací nebo veřejných komunikačních sítí, kterou se mění směrnice 2002/58/ES.

  • Boj proti ilegálnímu a nežádoucímu obsahu na Internetu nesmí zůstat pouze omezen na boj proti propagaci terorismu či extremismu (s důrazem na negativní potenciál radikalizaci a nábor členů extremistických a teroristických struktur).

  • Využívání moderních technologií pro bezpečnost ale i bezpečné využívání moderních technologií je výzvou dnešní doby a je také jednou z priorit nadcházejícího Předsednictví České republiky v rámci Evropské unie.

  


1. prosince 2008

vytisknout  e-mailem