Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rada ministrů nasměrovala budoucnost evropské informační společnosti

Rada ministrů pro telekomunikace na dnešním jednání v Bruselu učinila několik kroků směrem k budoucnosti informačních technologií na evropské úrovni. Českou republiku na jednání zastupovala delegace v čele s Mgr. Lenkou Ptáčkovou Melicharovou, MBA, náměstkyní ministra vnitra pro evropské záležitosti. 

Na jednání Rady ministrů bylo přijato Usnesení o společném evropském přístupu k bezpečnosti sítí a informací, které by mělo pomoci mj. k lepší koordinaci při obraně proti kybernetickým útokům a zlepšení spolupráce při ochraně kritické informační infrastruktury včetně internetu.

V souvislosti s přijetím Závěrů Rady k budoucí evropské politice pro oblast informační společnosti proběhla rovněž diskuze ministrů, v rámci které zástupkyně ČR uvedla: "Podle našeho názoru by hlavním cílem nové strategie mělo být zaměření na skutečné potřeby občanů. Důležité je, aby nové evropské projekty byly uzpůsobeny potřebám občanů a testovány v jejich úzké spolupráci. Naší společnou úlohou pak bude, abychom naučili občany využívat nové technologie a v souvislosti s používáním sociální sítí jim vysvětlili nejen výhody, ale i možná rizika, která s sebou tato forma elektronické komunikace přináší."

Rada na svém zasedání dne 18. prosince 2009 zároveň přijala Závěry zaměřené na využití potenciálu tzv. digitální dividendy, tj. části kmitočtového spektra uvolněného po přechodu z analogového na digitální televizní vysílání. V rámci oběda pak proběhla diskuze o budoucnosti vysokorychlostního internetu a jeho zpřístupnění všem občanům. V rámci diskuze náměstkyně ministra vnitra pro evropské záležitosti navázala na právě přijaté usnesení Rady ohledně bezpečností sítí a informací a v rámci diskuze řekla: "Z pohledu státu bych chtěla zdůraznit především roli spočívající v ochraně internetu před počítačovými útoky, jejichž počet i intenzita bude nadále narůstat. Neméně důležité pak bude, aby v on-line světě byla dodržována stejná práva, jako ve světě reálném a internet neposkytoval ochranu pachatelům trestné činnosti – zejména té nejzávažnější, jako je dětská pornografie."

  


18. prosince 2009

Odkazy do noveho okna

01

Mgr. Lenka Ptackova Melicharova, MBA, na... 

Detailní náhled

02

Jana Reinišová, zástupkyně stále předsta... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem