Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pilotní projekt datových schránek vyzkouší řada institucí, úřadů a odborníků

Dnes 4. května byl zahájen pilotní provoz informačního systému datových schránek (ISDS). Slavnostní zahájení pilotního provozu bylo spuštěno na Úřadu městské části Prahy 13, kde se k této příležitosti konala ve spolupráci s Ministerstvem vnitra a Českou poštou tisková konference. 

Informační setkání bylo určeno pro tajemníky úřadů městských částí Prahy.

Setkání zahájili starosta Prahy 13 David Vodrážka a tajemnice úřadu městské části Prahy 13 Kateřina Černá. Principy eGovernmentu a smysl datových schránek vysvětlil náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček, roli České pošty a některé technické detaily projektu nastínil ředitel sekce rozvoje služeb a eGovernmentu České pošty Petr Stiegler. Bylo předvedeno webové rozhraní ISDS a proběhla také diskuse o propojení systému a stávajících spisových služeb úřadů.

"Všem, kteří budou ze zákona používat datové schránky, odpadne velké množství papírování. Od 1. července 2009 se zavedení datových schránek bude týkat například obecních úřadů, městských úřadů, soudů a dalších institucí včetně neziskových organizací, jako jsou školy, ale i osoby zapsané v obchodním rejstříku," řekl dnes na tiskové konferenci náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.

Projekt ISDS je dalším krokem při prosazování eGovernmentu, tedy zavádění elektronické komunikace a zrovnoprávnění elektronického dokumentu s papírovým. Datové schránky mají zjednodušit a urychlit komunikaci úřadů veřejné správy mezi sebou i s občany nebo fyzickými či právnickými osobami, ušetřit výdaje za poštovné a klientům cesty na úřad. Pilotní provoz ISDS na Úřadu v Praze 13 a v institucích v dalších městech bude vyhodnocen k 20. květnu, poté budou následovat další přípravné kroky, např. vydání vnitřních směrnic nebo úprava spisové služby úřadu. Datové schránky úřadů budou zprovozněny ke dni 1. července 2009, kdy nabývá účinnosti zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Více se dozvíte  na: www.mvcr.cz nebo www.datoveschranky.info.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


4. května 2009

Odkazy do noveho okna

Náměstek ministra vnitra Z.Zajicek

Náměstek ministra vnitra Z.Zajicek 

Detailní náhled

Tisková konference k pilotnímu projektu ISDS

Tisková konference k pilotnímu projektu ... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem