Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra má ode dneška aktivní datovou schránku

Dnes, v úterý 1. září 2009, si Ministerstvo vnitra aktivovalo svou datovou schránku. Všichni další uživatelé datových schránek mají tak nyní možnost komunikovat s Ministerstvem elektronicky. 

Datové schránky jsou zřízeny povinně ze zákona orgánům veřejné moci a právnickým osobám zřízeným zákonem a zapsaným v obchodním rejstříku. Aktivaci datových schránek musí provést po obdržení přístupových údajů oprávněné osoby samy. Zákon zavádí přechodné období, které těmto subjektům umožňuje odložit okamžik aktivace neboli zpřístupnění datové schránky až do 1. 11. 2009. Pokud tak subjekt neučiní do 1. 11. 2009, bude mu k tomuto datu schránka aktivována automaticky. Teprve po jejím zpřístupnění bude možno datovou schránku používat, tedy jak přijímat zprávy, tak je odesílat.

Od 1. 1. 2010 se datová schránka stane zaručeným komunikačním kanálem pro zasílání faktur a podobných výzev k zaplacení mezi právnickými osobami, fyzickými podnikajícími osobami a fyzickými osobami, od 1. 7. 2010 může být věcný obsah dokumentů vložených do datové schránky libovolný.

Informační systém datových schránek je systém rychlý (datová zpráva je doručena prakticky okamžitě), spolehlivý (datová zpráva se nemůže ztratit), auditovatelný, je jednoduše dokazatelné, kdo datovou zprávu podal a komu byla doručena.

Podrobnější informace najdete na: www.datoveschranky.info.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


1. září 2009

vytisknout  e-mailem