Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo informovalo uživatele datových schránek o plánovaném přechodu na SHA-2

Ministerstvo vnitra v minulých dnech odeslalo do všech datových schránek systémovou datovou zprávu s informací o plánovaném přechodu na šifrovací algoritmus SHA-2, novým certifikátem a podrobnými informacemi o přechodu na nový kořenový certifikát i s návodem na jeho jednoduchou instalaci. 

V souvislosti s vývojem informačních technologií a technologickou změnou v oblasti elektronických podpisů členské země EU upouštějí od používání dosud užívaného šifrovacího algoritmu SHA-1 a přecházejí na bezpečnější algoritmus SHA-2. Na tento vývoj je nucena zareagovat i Česká republika.

Také Informační systém datových schránek se musí tomuto trendu přizpůsobit. Od 23. května 2010 proto přechází na šifrovací algoritmus SHA-2. Nejde ale o změnu, která by byla pro uživatele složitá a měla vliv na mechanismus používání datových schránek.

Naprostá většina uživatelů datových schránek připravovanou změnu bezprostředně nezaznamená. Společnost Microsoft by totiž v průběhu května 2010 měla uvolnit balíček Windows Update, který v sobě bude obsahovat SHA-2 kořenový certifikát certifikační autority PostSignum.

Uživatelé využívající moderní operační systémy Windows XP 2003, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows 7 nebo Windows Server 2008, kteří mají zapnuty automatické aktualizace, si tak do svého počítače nebudou muset nic instalovat.

Datové schránky jsou státem garantovaný bezpečný komunikační kanál, uživatelé se proto v žádném případě nemusí bát si certifikát, který jim byl v systémové datové zprávě odeslán, nainstalovat.

Správnou funkčnost systému je možné už dnes vyzkoušet v testovacím prostředí provozovaném na doméně czebox.cz.

Pro vytváření elektronického podpisu je možné po přechodnou dobu nadále používat algoritmus SHA-1, nejdéle však do 31. prosince 2010.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


14. května 2010

vytisknout  e-mailem