Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Milan Chovanec se ujal úřadu ministra vnitra

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes, 30. ledna 2014, uvedl do úřadu nového ministra vnitra Milana Chovance. V čele rezortu střídá Martina Pecinu. 

Premiér Bohuslav Sobotka k uvedení Milana Chovance do funkce ministra vnitra uvedl, že nového ministra čeká především stabilizace České pošty a policejního sboru zdecimovaného vinou předchozích vlád. „Je také potřeba nastartovat spolupráci složek Ministerstva vnitra a policie s Ministerstvem financí a Finančním analytickým útvarem a vrátit tak státu schopnost důsledně bojovat s daňovými úniky,“ dodal Bohuslav Sobotka.
 
Milan Chovanec poděkoval Martinu Pecinovi za jeho práci a představil své hlavní priority a i první kroky, které chce v úřadu realizovat. Co nejdříve chce vyřešit problém kolem jmenování stabilního policejního prezidenta i další směřování státního podniku Česká pošta. „S vedením České pošty se sejdu příští týden, už včera jsem se sešel s policejním prezidentem plk. Petrem Lessy a dnes budu v jednáních pokračovat také s brig. gen. Martinem Červíčkem. Udělám vše pro to, abychom schizofrenní stav ve vedení policie, který ani jeden z nich nezpůsobil, co nejdříve vyřešili,“ vysvětlil nový ministr vnitra s tím, že nebude čekat na rozsudek správního soudu, na který se obrátil Martin Červíček, protože další protahování problému si policie nemůže dovolit.
 
Z dlouhodobé perspektivy chce ministr vnitra najít v rozpočtu finance na navýšení platu policistů či dobrovolných hasičů nebo docílit ve spolupráci s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou rekodifikace trestního řádu tak, aby došlo ke zjednodušení trestního řízení a policisté mohli místo v kancelářích pracovat daleko více v terénu.
 
Představení ministra vnitra
Milan Chovanec se narodil 31. ledna 1970 v Plzni. Vystudoval Střední ekonomickou školu v Plzni, poté v témže městě Západočeskou univerzitu. Naposledy působil jako hejtman Plzeňského kraje. Kraj vedl od září roku 2010 do 26. ledna 2014, kdy se funkce dobrovolně vzdal ve prospěch svého působení v Poslanecké sněmovně a na Ministerstvu vnitra.
 
Před nástupem do funkce hejtmana pracoval od roku 2008 do roku 2010 jako první náměstek hejtmanky Plzeňského kraje. Od roku 2002 do roku 2010 působil jako člen rady města Plzně a od roku 2006 jako předseda výboru města Plzně. Do roku 1989 pracoval v Československé bance a po revoluci podnikal v oblasti maloobchodu/velkoobchodu a služeb.
 
Milan Chovanec je ženatý a má dvě děti. Mezi jeho záliby patří kromě politiky také historie nebo rybolov. Je poslancem Parlamentu ČR za ČSSD, jejímž členem je od roku 1997. Od roku 2011 je předsedou krajského výkonného výboru ČSSD, od roku 2013 je také stranickým místopředsedou. V posledních třech letech byl stínovým ministrem dopravy.
 
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations
 

vytisknout  e-mailem