Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ivan Langer dnes na Radě EU v Bruselu představil české priority Ministerstva vnitra pro předsednictví v Radě EU

Dnes 27. listopadu 2008 se uskutečnilo pravidelné zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu, kterého se zúčastnil za Českou republiku ministr vnitra Ivan Langer. Dnešní zasedání Rady EU bylo posledním jednáním před převzetím předsednictví v Radě EU Českou republikou. Další jednání Rady EU se bude konat v první polovině ledna 2009 v Praze. 

Ministr vnitra na dnešní Radě také poděkoval francouzskému předsednictví a představil priority Ministerstva vnitra v rámci nadcházejícího českého předsednictví:

Mezi hlavní priority patří:

  • využívání moderních technologií pro bezpečnost a bezpečné využívání moderních technologií,
  • mezinárodní ochrana dětí,
  • boj proti drogám.
     

"Dovolte mi abych při příležitosti dnešního jednání Rady EU poděkoval francouzské ministryni vnitra M. Alliot Marie za její šestiměsíční spolupráci. S jejím vedením přinesla do jednání ženskou noblesu, eleganci, ale také preciznost, vůli a cílevědomost. Věřím, že se nám podaří navázat na francouzské předsednictví, a že se nám podaří splnit naše priority," uvedl ministr vnitra Ivan Langer na jednání Rady a následné tiskové konferenci.

Francie dnes informovala o výsledcích své činnosti při projednávání evropského systému PNR - tedy předávání údajů ze jmenné evidence cestujících od leteckých dopravců orgánům vymáhajícím právo. Zároveň také symbolicky "předala" tuto problematiku nastupujícímu českému předsednictví.

"Zpráva francouzského předsednictví je velmi dobrým základem pro další práci. Identifikovali jsme kde ještě existují problémy, které je třeba vyřešit. Česká republika si uvědomuje, že ještě nepanuje stoprocentní shoda a i přes francouzský a slovinský pokrok nás ještě čeká spousta práce. Budeme pokračovat v projednávání citlivých otázek o které nám jde tzn. bezpečnost občanů a nedotknutelnost jejich soukromí," poděkoval ministr vnitra Ivan Langer francouzskému předsednictví.

Dalšími tématy dnešního jednání byl např. globální přístup k migraci, Závěry Rady o boji proti terorismu či výsledky, kterých bylo dosaženo v oblasti civilní ochrany v roce 2008.

Před zasedáním Rady pro spravedlnost a vnitřní věci podepsali ministr vnitra Ivan Langer a belgický ministr vnitra Patrick Dewael "Dohodu mezi vládou České republiky a vládou Belgického království o policejní spolupráci". Dohoda obsahuje standardní úpravu policejní spolupráce s nesousedním státem. Z hlediska vnitrostátního právního řádu jde o smluvní dokument prezidentské kategorie. Po podpisu bude předložena k vyslovení souhlasu s ratifikací oběma komorám Parlamentu ČR a následně k ratifikaci prezidentu republiky.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


27. listopadu 2008

vytisknout  e-mailem