Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

eGON se s datovými schránkami vypravil na Žofínské fórum

Velký sál Paláce Žofín dnes, 30. dubna 2009, ve 13,00 hod. přivítal na 88. Žofínském fóru zástupce z Ministerstva vnitra ČR, České pošty, s. p., a Hospodářské komory ČR, aby odborné i laické veřejnosti představili téma dnešního setkání "eGovernment, opravdová služba občanům, revoluce ve veřejné správě". Žofínské fórum bylo věnováno zejména datovým schránkám, které znamenají revoluci v komunikaci s úřady. 

Ministr vnitra Ivan Langer uvedl prezentaci na Žofínském fóru s názvem: "eGONovi tluče srdce" poděkováním za velmi dobrou spolupráci s vládou ČR, Českou poštou, Hospodářskou komorou, Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním, Českým statistickým úřadem, Úřadem pro ochranu osobních údajů i poděkováním poslancům a senátorům. I díky nim bude možná od 1. července 2009 komunikace se státem prostřednictvím datových schránek.

Náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček ukázal, jak budou datové schránky fungovat, představil samotné prostředí informačního systému datových schránek i to, jak se budou datové zprávy odesílat a přijímat. "Přes datové schránky bude možné odesílat a přijímat zprávy, zjišťovat stavy odeslaných zpráv, přijímat doklady o dodání a doručení či ověřovat, zda má adresát datovou schránku."

Petr Stiegler, ředitel sekce rozvoje služeb a eGovernmentu České pošty, s. p., zmínil výhody datových schránek na příkladu zahraniční cesty: "Pokud si datovou schránku správně nastavíte, dostanete e-mail nebo sms i v zahraničí a na počítači s běžným internetovým prohlížečem si datovou zprávu také vyzvednete."

Datová schránka je elektronické úložiště, které je určeno k doručování dokumentů orgánů veřejné moci i k provádění podání vůči nim. Tento způsob komunikace nahrazuje klasický způsob doručování v listinné podobě. Od 1. července budou systém povinně ze zákona využívat orgány veřejné moci a také právnické osoby zapsané do obchodního rejstříku. O zřízení datové schránky mohou požádat i fyzické osoby, není to však povinné. Přechodnou lhůtu pro zřízení datových schránek mají advokáti, notáři nebo daňoví poradci.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


30. dubna 2009

Odkazy do noveho okna

Ivan Langer

Ivan Langer 

Detailní náhled

Ivan Langer 2

Ivan Langer 2 

Detailní náhled

Zdeněk Zajíček

Zdeněk Zajíček 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem