Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dnes byla odeslána miliontá datová zpráva

Informační systém datových schránek funguje přesně 26 dní a právě dnes byla jeho prostřednictvím odeslána miliontá datová zpráva. Datové schránky tak ušetřily jejich uživatelům až 36 milionů korun. 

Jubilejní zpráva byla dnes odpoledne vypravena z datové schránky orgánu veřejné moci (bližší údaj nelze s ohledem na listovní tajemství sdělit). Jak ukazují statistiky, počet datových zpráv, které jsou denně odesílány, neustále stoupá. Například ve středu 25. listopadu bylo odesláno již přes 81 tisíc zpráv. Naprostá většina z nich je také úspěšně doručována jejich adresátům.

Procento zpráv, které jsou doručovány fikcí (tzn. zpráva se má po 10ti dnech od odeslání za doručenou, a to i v případě, že uživatel do své datové schránky nepřistoupil a zprávu si nevyzvedl) je stále velmi nízké - okolo 5 až 7 procent, což je srovnatelné s listovními zásilkami. "Tato čísla jsou jasným důkazem, že datové schránky fungují, jejich uživatelé je používají a menší porodní bolesti, které se vyskytly, se daří úspěšně odstraňovat," uvedl při této příležitosti náměstek ministra vnitra pro informatiku Jaroslav Chýlek.

Systém, který denně přepraví desítky tisíc datových zpráv, znamená také významnou finanční úsporu pro uživatele. Odesílání datových zpráv je pro ně totiž zdarma. Pouze náklady za odesílání datových zpráv orgánů veřejné moci hradí stát ze státního rozpočtu. Milion odeslaných zpráv tak znamená úsporu mezi 26 až  36 miliony korun, které by jinak uživatelé museli zaplatit na poštovném za doporučené zásilky s pruhem (podle typu zásilky se cena pohybuje v rozmezí od 26 do 36 korun za dopis).

"Před zavedením Informačního systému datových schránek doručovala Česká pošta mezi orgány veřejné moci navzájem a mezi orgány veřejné moci a právnickými osobami okolo 100 tisíc doporučených zásilek denně. Podle odhadů je v současné době z tohoto počtu již 70 až 80 procent doručováno prostřednictvím datových schránek," dodává Petr Stiegler, ředitel sekce eGovernmentu České pošty.

Správcem Informačního systému datových schránek je Ministerstvo vnitra, provozovatelem systému Česká pošta.

  

Mgr. Marta Selicharová
tisková mluvčí
Česká pošta, s. p.
selicharova.marta@cpost.cz

Bc. Jana Malíková
ředitelka odboru tisku a public relations
Ministerstvo vnitra
jana.malikova@mvcr.cz

  


26. listopadu 2009

vytisknout  e-mailem