Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zlatá Mirka Knapková

Na skifu vyjela pro Českou republiku první zlatou medaili na londýnské olympiádě. Medaile se od ní tak trochu čekala, ale všem – odborníkům i laikům – vyrazila dech svou fenomenální finálovou jízdou stylem start-cíl. Takhle odpovídala na otázky novinářů po příletu z olympiády do Prahy. 

Když jste loni na slovinském jezeře Bled vyhrála mistrovství světa, odmítala jste sundat medaili a údajně jste se s ní i sprchovalaJ. Platí totéž i pro olympijskou medaili?
I tu jsem nosila 24 hodin na krku. Měla jsem trochu problémy, když jsem vcházela do vesnice. Chtěli, abych ji – protože je z kovu – odložila. Smlouvala jsem s nimi, až jsme se domluvili, že mě místo toho prošacujou. Takhle jsem vcházela všude, kde byly kontroly. Nakonec jsem si ji ale sundala, protože je opravdu těžší než „obyčejné“ medaile a mě už bolelo za krkem.
 
Český dům zvítězil v soutěži národních olympijských domů. Jak se tam líbilo vám?
Moc. Když jsem do něj přijela s medailí, byli tam i moji rodiče a bratr a mně trvalo dvě hodiny, než jsem se k nim přes všechny podpisy, rozhovory a fotografování propracovala. Skvělá, nádherná atmosféra!
 
Co na vás udělalo na olympiádě největší dojem?
Celá olympiáda. Myslím, že jsem si ji užila nejvíc ze všech tří „svých“ olympiád a to, že jsem vyhrála, byl ještě bonus navíc. Moc se mi líbily i ostatní závody ve veslování, největší zážitek byl, když jel Ondra finále.
 
Stihla jste se podívat i na některé další sporty?
Bohužel jsem k tomu neměla příležitost. První den po závodech jsem strávila rozhovory, takže nebyl čas. Těším se, že se podívám v televizi na atletiku, svůj druhý nejoblíbenější sport.
 
Co plánujete v nejbližší budoucnosti?
Teď mě čeká dovolená, za tři dny odlítám zpátky do Velké Británie – na západní pobřeží, kde strávím – doufám – příjemné chvíle s kamarády a vodáky. V září bude ještě mistrovství Evropy, zatím nevím, jestli tam budu startovat. Musím si to rozmyslet.

vytisknout  e-mailem