Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zahájení činnosti Národního kontaktního bodu pro terorismus

Policie ČR dnes na tiskové konferenci informovala o vzniku Národního kontaktního bodu pro terorismus (NKBT) a o zahájení jeho činnosti 30. března 2009. 

Zároveň zazněly také informace nezbytné k vytvoření uceleného přehledu o aktuální situaci v oblasti boje proti terorismu v České republice. Tiskové konference se zúčastnili ministr vnitra Ivan Langer, policejní prezident Oldřich Martinů, náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Jiří Houba a ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Jednotlivé kroky boje proti terorismu v ČR sjednocuje Národní akční plán boje proti terorismu zpracovaný Ministerstvem vnitra - gestorem koordinace protiteroristického úsilí České republiky. Ministr vnitra Ivan Langer na úvod uvedl: "Terorismus je bohužel součástí našeho světa. V současné době nedisponujeme žádnými informacemi, které by hovořily o zvýšeném riziku, situace je u nás v zásadě klidná. Přesto k tomuto tématu přistupujeme velmi zodpovědně, a proto dnes společně představujeme jeden z kamínků mozaiky v boji proti terorismu. Protiteroristické centrum je dalším krokem, důležitým pro zahraniční partnery i pro naši veřejnost. Jsme o další krok blíže, jak těmto hrozbám čelit."

Policejní prezident označil jako prioritu Policie ČR zejména předejít teroristickému útoku, eventuálně zvládnout v součinnosti s ostatními orgány situaci po jeho případném spáchání a odhalit a usvědčit jeho pachatele. Dále uvedl několik nových zákonných oprávnění, která k tomu policistům vytváří podmínky. "Vznik Národního kontaktního bodu pro terorismus je završením 12 letého postupného vývoje protiteroristických aktivit Policie ČR, a vzniká tím v České republice konkrétní partner pro obdobná centra v zahraničí", zdůraznil policejní prezident.

Náměstek policejního prezidenta pro SKPV Jiří Houba v krátkosti informoval o aktivitách Policie ČR na poli mezinárodní policejní spolupráce. Národní kontaktní bod pro terorismus představil jako specializované centrální komunikační, informační a analytické pracoviště, které je propojeno se všemi policejními útvary a které spolupracuje s ostatními bezpečnostními orgány u nás i v zahraničí. "Jeho úkolem je především sběr, zpracování a analýza informací zjištěných Policií ČRo teroristech a osobách důvodně podezřelých z napojení na teroristické organizace a tuto činnost bude zajišťovat 20 specializovaných policistů vybavených nejmodernější výpočetní a komunikační technikou. Náklady na vybudování pracoviště činily 21 milionů korun", doplnil Jiří Houba.

Důležitým partnerem pro spolupráci v boji proti terorismu je podle všech vystupujících také veřejnost, pro kterou jsou určeny internetové stránky se stručnými základními informacemi o terorismu, ale i o možnostech, jak jednat v případě hrozícího nebezpečí teroristického útoku. Případné informace k podezřelým aktivitám, které by mohly souviset s terorismem nebo extremismem, mohou občané zasílat na speciálně zřízenou e-mailovou adresu nkbt.informace@mvcr.cz.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


30. března 2009

Odkazy do noveho okna

Ivan Langer a Oldřich Martinů

Ivan Langer a Oldřich Martinů 

Detailní náhled

Policejní prezident Oldřich Martinů

Policejní prezident Oldřich Martinů 

Detailní náhled

Tisková konference

Tisková konference 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem